1947 yılından bu yana 68 yıldır faaliyet göstermekte olan Kıbrıs Rum Havayolları (Cyprus Airways), dün akşam Atina’dan Larnaka’ya son uçuşunu gerçekleştirdi ve resmen kapandı.
Konuyla ilgili haber bugünkü Rum gazetelerine manşet olurken, Alithia gazetesi “Resmen Kapandı. Komisyon: Devlet Yardımları Yasadışı-Hükümet: Aynı Marka ve Ticari İsimle Yeni Şirkete Doğru” başlıklı manşet haberinde Rum hükümetinin, Kıbrıs Havayolları’yla aynı ismi ve logoyu taşıyacak olan yeni bir özel şirket kurulması olasılığıyla ilgili faaliyetlere derhal başlayacağını açıkladığını duyurdu. Şirketin 68 yıllık yaşamının ardından sürekli yaşadığı zararlar, yeniden yapılandırma eksikliği ve yasadışı devlet yardımlarının ağırlığı altında dün akşamüzeri kapandığını duyuran gazete, Avrupa Rekabet Komisyonu’nun dün Rum Hükümeti’nin şirkete destek olarak verdiği 100 milyon euronun yasadışı olduğuna hükmederek, şirketin bu parayı iade etmesine karar verdiğini yazdı.
Gazete, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ile Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis’in dün ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında, çalışanların tam anlamıyla güvence altına alınacaklarını, hakları olan maaşların tamamını aynı zamanda ihtiyat sandığı paralarını da alacaklarını kaydettiklerini belirtti. Haberine iç sayfadan daha geniş bir şekilde yer veren gazete, hükümetin birkaç gündür Brüksel tarafından, Avrupa Rekabet Komisyonu’nun Kıbrıs Rum Havayolları’nın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili planı reddettiği, dolayısıyla (Hristofyas hükümeti döneminde devlet yardımı adı altında yasadışı olarak aldığı 103 milyon euroyu ödeyemeyeceği için) şirketin kapanacağı konusunda perde gerisinden bilgilendirildiğini ifade etti. Böylece hükümetin şirketin kapanmasının daha az külfetli olması için, hareketlerini düzenlediğini izah eden gazete, Avrupa Komisyonu’yla istişare halinde yeniden yapılandırma planının reddedilmesiyle ilgili kararın dün resmen açıklandığını, bir diğer ifadeyle kararın yolcu sayısının düşük olduğu kış sezonunda açıklandığını ve şirketin kapanmasının yolcular açısından büyük sıkıntılara yol açmayacağını belirtti.
Haberde, hükümetin yurt dışında okuyan öğrencilerin geri dönmesi için Noel ile yeni yılın geçmesini beklediğini ve bunun akabinde kapanışa gittiğini de ifade etti. Daha önceden Kıbrıs Rum Havayolları’ndan bilet kesenlerin seyahatlerine yardımcı olacak ayarlamalar yapmanın sorumluluğunun ise “Top Kinisis” isimli büyük bir turizm firmasına verildiğini anlatan gazete, şirketin kapanmasından oluşacak boşluğu doldurmaları için diğer havayolu şirketleriyle de temaslarda bulunulduğunu ifade etti. Gazete, aralarında Aegean ve British Airways gibi şirketlerin bulunduğu diğer havayollarının ise hemen buna yanıt verdiğini ve Kıbrıs’a yönelik uçuşlarını artıracakları açıklamasında bulunduklarını yazdı.
Kıbrıs RumHavayolları’nın hükümetin direktifleriyle personele ödenecek tazminatlarla ilgili gelir elde edilmesi için mal varlığını sattığını da kaydeden gazete, bu çerçevede Heathrow Havalimanı’ndaki slotlar ile Güney Lefkoşa ve Atina’daki binaların satıldığını anımsattı. Gazete, hükümetin koruma altına almak ve aynı isimle yeni bir şirket kurmakla ilgilenenlerin ortaya çıkması durumunda bunu satmak için Kıbrıs Rum Havayolları’nın logosunu satın aldığını da dile getirdi.
Kıbrıs Rum Havayolları’nın ekonomik açıdan hayatta kalma olanağı bulunmadığını da izah eden gazete, 2013 yılına kadar yıllık 50 milyon euro zarar ettiğini ve bunun tüm alanlarda yapılan kesintilere rağmen geçtiğimiz yıl bile 16,5 milyon euroya ulaştığını ifade etti. Şirketin son ay ise Hethrow Havalimanı’ndaki son slotun satılmasından elde ettiği paralarla yaşadığını kaydeden gazete, bunun da ötesinde kasalarında tek bir euro bile olmayan şirketin kredilerini ödemeye de son verdiğini ve şirketin kefili olarak hükümetin bunu yapmaya mecbur kaldığını anlattı. Şirketin kapanmasının bir diğer sebebinin ise, şirkete stratejik bir yatırımcı bulunamaması olduğunu ifade eden gazete, Kıbrıs Rum Havayolları’nın kapanmasıyla birlikte devletin yılda 5 milyon euro tasarruf edeceğini ve devletin bu rakamı şirkete Türkiye’nin uçuşlarına uyguladığı ileri sürülen ambargo dolayısıyla tazminat olarak verdiğini kaydetti.
KOMİSYON: “DEVLET YARDIMLARI YASADIŞIYDI”
Öte yandan gazete, dün Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, şirketin devletten aldığı yardımların rekabetle ilgili Avrupa kurallarına aykırı olduğuna hükmedildiği ve bundan dolayı da şirketin devlete 100 milyon euro civarında bir parayı geri ödemesi gerekeceği kaydedildi. Gazete, Avrupa Rekabet Komisyonu’nun Kıbrıs Rum Havayolları’nın süregelen devlet desteği olmaksızın, yaşayabilir hale gelmesine ilişkin hiçbir realist perspektife sahip olmadığına da hükmetti.
Şirketin kapanması kararıyla birlikte 580 kişinin de işsiz kaldığını kaydeden gazete, dün öğleden sonra şirketin Lefkoşa’nın Rum kesimindeki ofislerinde toplanan çalışanların, kararı öğrenmeleriyle gözyaşlarına boğulduklarını belirtti. Çalışanların şirketin merkez ofisinin önünde protesto gösterisi yaptıkları da kaydedildi.
HÜKÜMET: “ÇALIŞANLAR TAZMİN EDİLECEK”
Gazeteye göre, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ise, AB’nin Kıbrıs Rum Havayolları’nın kapanmasıyla ilgili kararının ardından dün yaptığı açıklamada, yeniden yapılandırılmasıyla ilgili herhangi bir önlem almadan şirkete yasadışı devlet yardımı verdiği için Hristofyas hükümetini eleştirdi. Haberde, şirketin tasfiye edileceği belirtilirken, hükümetin bütün çalışanları tazmin edeceği yinelendi. İlgili haberlerde, havayolu şirketinin kapanması kararının hemen ardından Hava Taşımacılığı Lisans Kurumu’nun (ATLA) Kıbrıs Rum Havayolları’nın çalışma iznini feshettiği de bildirildi.
GAZETE BAŞLIKLARI
Simerini: “Bitti… Kıbrıs Havayolları Sonsuza Kadar Kanatlarını Kapattı- Özel Sektörle Yeni Şirket İçin Tam Yol İleri- 2012 Yılındaki Yasadışı Devlet Yardımları Kıbrıs Havayollarına Kepenk Kapattırdı”
Politis: “Ulusal Başarısızlığımız… Kıbrıs Havayollarını Ezelden Beri Gelen Sorumsuzluklar ve Siyasi Uygulamalar Kapattı- Çalışanlar Maaşlarını ve İhtiyat Sandıklarını Alacaklar- Devlet Yolcuların Masraflarını Karşılayacak- Yeni Şirket Kurulmasıyla İlgili Olasılıklar İncelenmeye Başlandı”
Fileleftheros: “Ani Ölümü Organize Ettiler… Kıbrıs Havayollarından 550 Çalışan Daha İşsiz- Kıbrıs Havayollarını Solunum Cihazından Çıkardılar- Hükümet Kilidi Vurdu- Yolcular Bugün Aegean İle… AB Yeni Kurtarma Planını Reddetti ve Lefkoşa’dan 66 Milyon Euro’yu Geri Almasını İstedi- Komisyon Lefkoşa’nın Argümanını Kabul Etmedi- Troyka’dan da Kırmızı Işık- Lefkoşa Farkındaydı”
Haravgi: “Görev Tamamlandı… Özel Şirketlere Halı Serdiler- Hükümetin Düzenlemeleri Kıbrıs Havayollarını Kapanmasına Yol Açtı”