İSTANBUL (AA) - Medicana International Obezite Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Çipe, aynı hastanede çalışan doktor arkadaşı Orçun Subaşılar'a tüp mide operasyonu yaptı. Subaşılar ameliyat sayesinde 37 kilo verdi.

AA muhabirinin operasyona ilişkin sorularını cevaplayan Çipe, doktor arkadaşı Orçun Subaşılar'ın ameliyatını yapmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Göreve başladığı dönemden itibaren doktor arkadaşının obezitesinin dikkatini çektiğini aktaran Çipe, "Aylar boyunca diyetisyen kontrolünde kilosunu azaltması için görüşüyorduk ama bu bazen maalesef mümkün olamıyor. Orçun'da da bu şekilde oldu. Yaklaşık 6 ay kendi çabalarına rağmen kilo veremediğini fark edince artık obeziteye bağlı yandaş hastalıkları da artınca, vücut kitle endeksinin 40'ın üzerinde olması sebebiyle onun uygun bir obezite cerrahisi adayı olduğunu konseyimizle de konuşarak kararlaştırdık." diye konuştu.

Subaşılar'ın ameliyatını 4,5 ay önce yaptığını söyleyen Çipe, "Orçun hoca ideal kilosu olan 80 kiloya 10 kilo kadar yaklaştı. Bizim bu tip ameliyatlarda beklentimiz insanların bir yıl sonra ideal kilolarına ulaşması. Orçun'da bu çok daha hızlı gerçekleşiyor. Çünkü ameliyattan sonra bizim önerdiğimiz beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri çok önemli. Kişiler bunları ne kadar harfiyen uygularlarsa hedeflerine kadar çabuk ulaşıyorlar ve Hipertansiyon, Diyabet ve Uyku Apnesi gibi hastalıklardan kurtulmuş oluyorlar." ifadelerini kullandı.

Çipe, tüp mide ameliyatından sonra mide küçüldüğü için kişilerin daha az yemek yiyerek doyduğunu ifade ederek, "Ayrıca midenin çıkardığımız bölgesinden salgılanan açlık hormonu artık eskisi kadar salgılanmayacağı için kişiler az yeseler bile ameliyattan öncesine göre çok az açlık hissediyorlar." bilgisini verdi.


- "Çok mutluyum"


Aynı hastanede Organ Nakil Koordinatörü olarak görev yapan Dr. Orçun Subaşılar ise kendisinin 44 yaşında olduğunu belirterek, ömrünün diyetle geçtiğini söyledi.

Doktor arkadaşı Çipe'nin yaptığı başarılı ameliyatları görünce bu çileye daha fazla katlanmamaya karar verdiğini ifade eden Subaşılar, "İlk başta benim de şüphelerim vardı ama onun yaptığı ameliyatları gördükten sonra ameliyat olmaya karar verdim. Bir hekim olmama rağmen ben de korkuyordum bu ameliyattan ama keşke daha önce olsaymışım diyorum şimdi. Yaklaşık 4 yıldan beri hipertansiyon hastasıydım, son senedir şeker çıktı, şeker hapı kullanıyordum. Yaklaşık 6 seneden beri uyku apnesi tedavisi görüyordum, CPAP cihazı kullanıyorum. Şu anda bu üçüne de ihtiyacım kalmadı." diye konuştu.

Ameliyatının 21 Şubat'ta gerçekleştiğini söyleyen Subaşılar, "Ameliyata girdiğimde 128 kiloydum, şu anda 91 kiloyum. Ameliyatın ardından 4,5 ay geçti ve ben 37 kilo verdim. Çok mutluyum, çok..." dedi.


- "Kaliteli şeylerden az az yemeye başlıyorsunuz"


Subaşılar ameliyatı salı günü olduğunu belirterek, aynı hafta cumartesi günü taburcu olduğunu kaydetti. Cumartesi gününün akşamı organ nakli yaptığını söyledi.

Ameliyattan sonra ağrı-sızı hissetmediğini anlatan Subaşılar, ameliyattan sonra Dr. Çipe tarafından belirlenen diyet programına alışamamaktan çok korktuğunu söyleyerek, "Ameliyattan sonra yeme alışkanlığınızı yeniden tesis etmeniz gerekiyor. Nasıl doyacağınızı yeniden öğreniyorsunuz. Bu süreç korktuğumdan daha kolay geçti. İstediğiniz her şeyi yiyebiliyorsunuz ama artık daha az, kaliteli yiyorsunuz. Yaşam tarzı işte tam burada değişiyor. Kaliteli şeylerden az az yemeye başlıyorsunuz." dedi.