Anayasa Mahkemesi (AYM), İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapmak için yürüyüşe geçen gruba kolluk kuvvetlerinin izin vermemesi nedeniyle çıkan olaylar sonrası yapılan başvurularla ilgili kararını açıkladı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
AYM, İzmir’de basın açıklaması yapmak için yürüyüşe geçen gruba kolluğun izin vermemesi nedeniyle çıkan olaylar sonrası Ali Rıza Özer, Özcan Çetin, Orhan Bayram, Veli İmrak, Tunay Özaydın, Deniz Doğan ve Nedim Değirmenci’nin yaptığı başvuruları değerlendirdi. AYM kararının hüküm bölümümde şu ifadelere yer verildi:
“Başvuruculardan Ali Rıza Özer, Özcan Çetin, Veli İmrak ve Orhan Bayram tarafından ileri sürülen Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasının ihlaline ilişkim şikayetlerinin kabul edilebilir olduğuna oy birliğiyle, Ali Rıza Özer, Özcan Çetin, Veli İmrak, Orhan Bayram, Tunay Özaydın ve Deniz Doğan tarafından ileri sürülen Anayasa’nın 34. maddesinin ihlaline ilişkin şikayetlerin kabul edilebilir olduğuna, üye Serdar Özgüldür’ün karşı oyu ve oy çokluğuyla, başvuruculardan Ali Rıza Özer yönünden Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kötü muamele yasağının maddi ve usul yönünden ihlal edildiğine üye Serdar Özgüldür’ün karşı oyu ve oy çokluğuyla, Orhan Bayram, Veli İmrak ve Özcan Çetin yönünden Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kötü muamele yasağının maddi ve usul yönünden ihlal edilmediğine oy birliğiyle, başvurucuların katıldığı birinci eylem açısından başvurucuların tamamının Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine üye Serdar Özgüldür’ün karşı oyu ve oy çokluğuyla, başvurucuların katıldığı ikinci eylem açısından Orhan Bayram yönünden Anayasa’nın 34. maddesine güvence atına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edilmediğine oy birliğiyle, Ali Rıza Özer, Özcan Çetin, Veli İmrak, Tunay Özaydın ve Deniz Doğan yönünden Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine üye Serdar Özgüldür’nün karşı oyu ve oy çokluğuyla karar verildi.”