TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında (TTSO) 2014 yılının son meclis toplantısı gerçekleştirildi.

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, iş dünyasına 2015'e girilirken temkinli olmayı söylediklerini, hükümetin de aynı paralelde orta vadeli programında revizeye gittiğini, isabetli bir öngörüde bulunulduğunu belirtti.

Hacısalihoğlu, 2014'ün kötü geçen bir yıl olmadığını ifade ederek, "Beklentilerimiz ekonominin gidişatına bağlı olarak orta vadeli programın büyük bir terslik olmazsa gerçekleşeceği ve hatta olumlu gelişmeler olabileceği düşünülebilir. Büyüme hızımız yüzde 5'den 3,5'e çekildi. Zaman içinde değişiklikler olabilir. 2015 yılı da orta vadeli programa bağlıdır" dedi.

Türkiye'nin büyüme hızının öncelikle tasarruflara bağlı bir konu olduğunu dile getiren Hacısalihoğlu, yakın geçmişte özellikle yüzde 8-9 seviyelerindeki büyüme hızının tasarruflarla sağlandığını kaydederek, "Çin'in tasarrufları yüzde 52 seviyelerinde. Türkiye'nin ise yüzde 12'ye düştü. Hükümetimiz de açıkladığı gibi tasarrufları artırmak için piyasayı soğutmayı hedefliyor. Tasarrufların artması yüksek reel faizle önemli bir etkendir ama faizler düşünce de tüketim artıyor. Faizler yükselince tasarruflar aynı ölçüde artmıyor" diye konuştu.

Hacısalihoğlu, 2015 yılında dış piyasaya, ihracata daha fazla eğilmek gerektiğini belirterek, en fazla Avrupa Birliği ülkelerinde rekabet şansı yakalandığını söyledi. Komşu ülkelere bakıldığında güneyde Irak ve Suriye'nin stabil hale gelmesinin zaman alacağını ifade eden Hacısalihoğlu, kuzeyde Rusya ve Ukrayna krizinin çok uzun sürmesini beklemediğini, Rusya'ya yapılan ekonomik baskının AB ülkelerini de yakından etkilediğini ve bu baskının kısa süreceğini tahmin ettiğini kaydetti.