Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi ile Hatay Valiliği tarafından "Organik Tarımın Geliştirilmesi" paneli düzenlendi.

Antakya Savon Otel’de düzenlenen panelin açılışında konuşan DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, DOĞAKA’nın bugüne kadar yaklaşık 30 milyon liralık tarım ve gıda projelerine destek verdiğini söyledi.

Yıldız, insanoğlunun gelişen kaliteli hayatıyla beraber sürdürülebilir hayatından bir tanesinin de insan sağlığı ve tarımdan gelen ürünlerin kalitesi olduğunu belirtti.

Yıldız, 2010 yılından bugüne kadar 5T prensibi olan tarım, turizm, ticaret, teknoloji ve taşımacılık konularına gerek hazırlamış olduğu eylem planlarıyla gerek tarım master planlarıyla gerek tarım sektörü üzerinde zeytinden, kirazdan, cevizden ve diğer tarım ürünlerine yönelik yapmış oldukları sektör raporlarıyla gerek akademik anlamda gerek projelere verdikleri mali desteklerle bu sorunların ekonominin geliştirilmesi ve bu sektörün rekabet gücünün arttırılması amacıyla bir çok destekler sunduklarını kaydetti.

Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Andiç ise organik tarımın bilinçsiz ve aşırı gübre ile tarımsal ilaç kullanımı sonucu bozulmaya yüz tutan tarımsal ekosisteme ve insan sağlığını korumak amacıyla geliştirilen tarımsal bir üretim sistemi olduğunu belirtti.

Organik tarımın geleceğin ihtiyaçlarına yönelik olarak dikkat, bilgi ve özveri gerektiren üretim tekniği olduğunu belirten Andiç, "Tüm dünyada yıllardan beri süre gelen bilinçsiz ve aşırı gübre ile tarımsal ilaç kullanımı sonucu bozulmaya yüz tutan tarımsal ekosisteme ve insan sağlığını korumak amacıyla geliştirilen tarımsal bir üretim sistemidir. Ancak organik tarım uygulamaları bir ürünün ekim ve dikiminden sonra hiçbir uygulama yapmadan kendi haline terkedilerek eski yöntemlerle üretim şekli değildir. Organik tarım, aksine geleceğin ihtiyaçlarına yönelik olarak dikkat, bilgi ve özveri gerektiren üretim tekniğidir. Ekosistem, hatalı uygulamalar sonucu kaybolan dıoğal dengeyi yeniden kurmayı amaçlayan organik tarım yöntemi üretimden tüketime kadar yetiştiriciliğin her alanında sertifikalı olmasında sağlamaktadır. İlimizde organik ürün yetiştiriciliği açısından önemli potansiyele sahiptir" dedi.

Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu’da, Hatay’ın tarım şehri olduğunu ve tarımın yanında sanayisinin de geliştiğini belirtti.

Tarımın önündeki iki büyük tehdit olduğunu ve bunların sanayileşme ve konutlaşma olduğunu vurgulayan Tetikoğlu, "Hatay tarım şehri. Tarımın yanında da aynı zamanda bir sanayi şehri. Tarımın önünde iki büyük tehdit var. Bir sanayileşme, iki konutlaşma. Hatay’da da sanıyorum bu üç unsur arasında çekişme var. Bir an önce Hatay’da özellikle il genelinde bir master planı yapılarak herkesin belirli bir alanının açıklanması lazım. Çünkü sanayi her gelişmesinde her istihdam alanında genişlediğinde hemen başvuracağı yerler tarım alanları. Tarım bir ülkenin vazgeçilmez unsurları arasında tabi sanayide öyle" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Dağıstan’ın moderatörlüğünde Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği ETO Onursal Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy tarafından Organik Tarım Uygulamaları ve Yararları konulu sunumunu sundu.

Daha sonra Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulama Daire Başkanı Organik Tarım Birim Koodinatörü Osman Aslan tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Organik Tarım Faaliyetleri anlatılırken ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Akbaytürk tarafından da Organik Tarımda Pazarlama konuları anlatıldı.