Ege Turizm İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ve ETİK Genel Sekreteri Şinasi Akçay Foça Turizmciler Yatırımcılar ve Esnaflar Birliği (TUDER) Yönetim Kurulu Üyeleri, İZSU Genel Müdürü Mustafa Güven Ağar’ı makamında ziyaret ettiler.
Daha önce Foça Turizmi’nin tanıtılması ve geliştirilmesi için çalışmalarını hızlandıran Foça TUDER Yönetimiyle birlikte yapılan ziyarette Foça’nın var olan problemlerinden biri olan su konusuna değinen Mehmet İşler, Bu konuyla ilgili İZSU Genel Müdürü Mustafa Güven Ağar’a çözüm önerisinde de bulundular. Foça’nın yüksek meblağda su parası ödediğini belirten ETİK Başkanı, çözüm önerisi olarak ta Ege Bölgesi’nde sadece Özel Çevre Koruma listesinde yer alan Foça’ya Özel Çevre Koruma Bölgesi listesine dahil yerlere, su ödeme iskontosu kapsamında indirim yapılması önerisinde bulundu.
FOÇA, KULLANDIĞI SUYU PAHALIYA ALMAKTADIR
Öncelikle, Foça’nın mevcut su problemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Mehmet İşler, konuyla ilgili olarak “Öncelikle Sayın Mustafa Güven Ağar’a İZSU Genel Müdürü olarak başlamış olduğu görevin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Foça turizminin tanıtılması ve geliştirilmesi için çalışmalarına devam eden TUDER ile birlikte Foça’nın sorunlarını dile getirmeye ve çözümler aramaya devam ediyoruz. Foça’nın yaşadığı en büyük sorunlardan biri de su problemidir. Foça, kullandığı suyu pahalıya almaktadır. Foça’da yer alan büyük - küçük oteller, butik oteller, pansiyonlar; kısacası turizm için hizmet eden işletmelerimiz bu yönden mağdur durumdadır. Foça, henüz geçek anlamda bir turizm bölgesi olamamışken ve Antalya, Fethiye Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Ayvalık gibi turizmin önemli bölgelerinden bile daha fazla su parası ödemek zorunda kalıyor. Ödenilen miktar ise bu yerlere göre yaklaşık 4 kat kadar yüksek. Aynı zamanda Foça’da turizmle uğraşan arkadaşlarımız zaten sektörel anlamda 3-4 ay iş yapabiliyorlar. Kendi işletmelerinin bakım paraları, kdv giderleri, çalışanlara verilen para derken,bir de suya ödenen yüksek meblağ, bu arkadaşlarımızı sektör içinde rekabet edemez hale getiriyor. Bu noktada, Foça’nın turizm yönünden maliyetleri fazla, turizm kazancı yönünden kazancı son derece az” diye konuştu.
FOÇA’YA ÖÇK’DEN YARARLANILARAK SU İNDİRİMİ YAPILSIN
ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, getirilen çözüm önerisiyle ilgili olarak “Foça, Özel Çevre Koruma Bölgesi listesinde (ÖÇK) yer alıyor. Ege Bölgesi içinde sadece Foça, Turizm Çevre Koruma listesinde bulunmaktadır. Bu noktada, Foça TUDER Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Turizm Çevre Koruma listesinde bulunan yerlere özel su ücreti ödeme indirimi yapılması önerisinde bulunmak üzere İZSU Genel Müdürümüz Sayın Mustafa Güven Ağar ile bir araya geldik. Foça’da turizmin gelişebilmesi için su indiriminin yapılması şarttır. Kendilerine bizim davetimizi kabul ettikleri ve bizleri makamlarında ağırladıkları için teşekkürlerimizi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPACAĞIZ
İZSU Genel Müdürü Mustafa Güven Ağar ise getirilen çözüm önerisine ilişkin gerekli çalışmaların yapılacağını söyleyerek, “ Foça’nın turizm yönünden gelişmesini ben de gönülden istiyorum. TUDER Yönetim Kurulu Üyeleri ve ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler tarafından getirilen çözüm önerisine yönelik çalışmalar yapacağız. Mehmet İşler’e ve Foça TUDER Yönetim Kurulu Üyeleri’ne göstermiş oldukları duyarlılıklarından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum” açıklamasında bulundu.