MANİSA (İHA) – Manisa’nın büyükşehir belediyesi olması sonrasında kapatılan İl Özel İdaresi’ne olan borçlarından dolayı, Cuma günü gerçekleştirilecek olan Gölmarmara Gölü su ürünleri avcılık ihalesine katılamayacaklarını belirten S.S. Kemerdamları, Tekelioğlu ve Pazarköy Su Ürünleri Değerlendirme Kooperatifi üyeleri yetkililerden yardım istediler.
Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Salihli ve Gölmarmara ilçelerini de kapsayan Gölmarmara Gölü’nde su ürünleri avcılık hakkının 5 yıl süreyle ihale ile kiraya verecek. İhalenin 30 Ocak Cuma günü yapılacağını belirten Kooperatif Başkanı Mehmet İnanç, “Devlet büyüklerimize sesleniyorum, sesimize kulak verin. Eğer borcumuzu yapılandırmazsak, Cuma günü yapılacak olan ihaleye katılamayacağız” dedi.
Kooperatifin 188 üyesinin bulunduğunu anlatan Kooperatif Başkanı Mehmet İnanç, “Üyelerimiz geçimini Gölmarmara Gölü’nden balık tutarak sağlamaktadır. Yıllık ortalama 40-60 ton arasında Sazan balığı avlamaktadırlar. Üyelerimizden kilo başı kesintilerle göl kirası, çalışanların aylıklarını sigorta ve vergi borçlarını ödüyoruz. Ama bu dönem borçlarımızı ödeyemedik” dedi.
Kooperatifin 30 Ocak’ta yapılacak olan ihaleye borçlardan dolayı giremeyeceğini belirten Başkan İnanç, "Kooperatifimizin kapatılan eski Manisa İl Özel İdare’ye günü geçmiş borçları var. Vergi ve SSK borcumuzu ödememize rağmen, Özel İdare’ye olan borcumuzu yapılandırdığımız halde ödeyemedik. Ödeyemeyince de yeni yasadan faydalanmak için, tekrar müracaat ettik. Ama müracaatımızı kabul etmediler. Gerekçe olarak, icralık ve geriye dönük düzenli ödeme yapılmadığı gösterildi. Eğer bu kooperatif çalışamaz ise benim 188 üyem çok mağdur olacak. Benim üyem 5 yıl boyunca bu göle girip balık tutamayacak” şeklinde konuştu.
Kooperatifin borcunu ödemek istediklerini anlatan Başkan İnanç, “Biz devletin çıkarmış olduğu yapılandırma yasasından faydalanmak istiyoruz. Biz borcumuzu ödemeyeceğiz demiyoruz. Eğer bizim borcumuz yapılandırılırsa, hem biz borcumuzu öder, hem de 30 Ocak tarihindeki ihaleye katılırız. Biz kimseye borcumuzun kalmasını istemiyoruz. Devlet büyüklerimizden bizim bu yasadan faydalanmamız için yardım bekliyoruz. Valimiz Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün, Salihli Kaymakamımız Ertan Peynircioğlu ve Belediye Başkanımız Zeki Kayda’nın bu sesimizi duymasını istiyoruz” dedi.
Kooperatif Başkan Yardımcısı Ercivan Konuk ise şunları söyledi:
“Faizleri ile birlikte 40 bin lira üzeri bir borcumuz var. Biz bu borcumuzun taksitlendirilmesini istiyoruz. Ama bize bu şansı vermiyorlar. Yapılandırma olmazsa biz ihaleye kooperatif olarak katılamayacağız. Buradan devlet büyüklerimize sesleniyorum. Bize yardımcı olsunlar, eğer Özel İdareye olan borcumuzu yapılandıramazsak, bu gölde biz balık tutamayıp, evimize ekmek götüremeyeceğiz. Biz balık avcıları olarak bu göle girip balık tutamazsak felç oluruz. Kesinlikle biz bu göle girip balık tutmak zorundayız. Çünkü biz ekmeğimizi buradan kazanıyoruz. Bizim kooperatifin borcunun 6 ay veya 1 yıl ertelenmesini istiyoruz. Yeter ki yapılandırma yapsınlar, biz bu borcu kesinlikle öderiz.”