Çiftlikbank vurgunuyla binlerce vatandaş mağdur edildi. Türkiye gündemini sarsan dolandırıcılık olayı sonrasında, Samsun Canlı Haber TV ekibi Samsunlu vatandaşlara "Çiftlikbank olayı hakkında neler düşünüyorsunuz?" diye sordu. 

İşte Samsunluların Çiftlikbank Vurgunu ile ilgili düşünceleri:

KENDİ AYAKLARIYLA KURBAN OLUYORLAR
Mustafa GIRAM: "Ben bu Çiftlikbank mağdurlarıyla ilgili bir şey düşünemiyorum. Akla mantığa uyan bir şey değil. İnsanlarımız artık kolay para kazanmanın peşine düşmüşler. Piyango biletleri, lotolar aldı başını gidiyor. Bizde emeğe saygı denen bir şey kalmamış. Kredi çekip para yatıranlar, ikiye katlayacağını düşünenler var. Ben böyle insanlara üzülüyorum. Sanal bir oyuna nasıl güvenip para yatırıyorlar bilmiyorum. Biz keseceğimiz kurbanı alırken bile kaç yere soruyoruz, araştırıyoruz ve sonrasında alıyoruz. Ama bu insanlar kendi ayaklarıyla kurban oluyorlar. Allah akıl, insaf, izam versin. İnsanlarımız ya saflar, ya gerçekten para her şeyin önüne geçmiş durumda."

KUSURA BAKMASINLAR AMA BÜYÜK KERİZLİK
Özcan KÖK: "Televizyonlarda duyduğumda şoka girdim. Bizim ülkemizde insanlar para yok, ekonomi bitmiş diye ağaca çıkıyor, devlete saldırıyorlar. Dönüp baktığımız zaman dünyanın parasını sanal bir oyuna yatırmışlar. Bu aptallık ve kerizlikten başka bir şey değil. Biz para kazanmak için bu kadar mücadele veriyoruz ama insanlar hayali bir şeye bütün paralarını yatırıyor. Böyle bir dünya yok. Bu arkadaşlar elindeki parayı koyuyor, yetmiyor bir de kredi çekip veriyorlar. Alınmasınlar ama kerizlik var. Bizim en büyük dostumuz cebimizdir. Para olduğu zaman eşin dostun da senin paranın peşine düşer. Artık uyansınlar, çalışıp kazansınlar."

BU TOSUNCUK YALNIZ OLAMAZ
Mehmet DERE: "Bu tombiş, Selçuk Parsadan'dan da fena çıktı. Önceden Tansu Çiller'i bile dolandırmıştı bu adam. Şimdi bu çocuk, daha 25-26 yaşında milleti dolandırıyor. Bizim insanımız kolay parayı seviyor. Ama bu kadar insanı dolandırana kadar bu Devlet, bu bankacılar, denetleme kurulları neredeydi? Bunları tek başına yapma ihtimali yok bu keratanın. Arkasında bu işten çok iyi anlayan birileri vardı. Başka suçlular aramak gerekiyor. Büyük paralara ulaşmak isteyen insanımız her şeye inanabiliyor. Ekonomik olarak o kadar sorunumuz varken, böyle büyük paraların tosuncuk tarafından ülkemizden yurt dışına kaçırılması çok yanlış."

PARA KAZANMAK BU KADAR KOLAY OLUR MU?
Cemil KILIÇ:  "Adam kaç kişiyi dolandırmış. Malları varmış, paraları ikiye katlayacakmış. O kadar kolay mı? Oturduğun yerden parayı ver, iki katı olarak geri al. Para bu dönemde bu kadar değerliyken bizim insanımız bunlara hala nasıl inanıyor anlayamıyorum. Saf dolu memleket. Bir yere yardım et desen, ihtiyacı olan birine para ver desen cebinden kuruş çıkarmayacak insanlar, böyle küçücük çocuklara dolandırılıyor. Umarım akılları başlarına gelmiştir. Bunlar hak ediyor."

MEMLEKETTE ENAYİ ÇOK
Kader İÇKİLLİ: "Bizim gibi enayiler oldukça daha çok dolandırılırız. Haram olsun bunlara. Çoluk çocuğun rızkını alıp kaçıyorlar. Bizim insanımız saf oldukları için, dolandırılmaya da çok müsait. Paranızı ikiye katlayacağız diyen oldu mu hemen veriyorlar.  Aslında Türkiye böyle dolandırıcılara alıştı. Geçmişten beri her zaman çıkıyorlar piyasaya. İnsanlarımız da hala akıllanmadı. 80 bine yakın kişi para yatırmış. Çok büyük bir rakam. Çalışmanın emeğini umarım bundan sonra anlarlar da daha böyle bir hataya düşmezler."

İNSANLARIMIZIN CAHİLLİĞİNDEN FAYDALANIYORLAR
Berkay UYSAL: "Memlekette bu kadar saf olduğu sürece öküz de olur, inek de olur. Hayvana yatırım yaptık diyenler aslında kendileri kurban oldular. İnsanlarımız cahil. Okumaları lazım. Okumuyorlar, eğitim almıyorlar sonra da biri gelip hemen kandırıyor. Bunlara da hala alışmadılar. Dönem dönem böyle insanlar piyasaya çıkıyor, bizim saflarımız da hala akıllanmıyor. İnsanlar paralarını veriyorsa tosuncuğun yapacağı bir şey yok. Saf olmamak gerekiyor. Oyuna para yatırmak ne demek? Hayali inek almak diye bir şey olabilir mi? Köylü insanların saf ve temiz duygularıyla oynamaktan başka bir şey değil. O para o çocuktan bir şekilde çıkacaktır."

KİMSE BU ZAMANA KADAR FARKINA VARMADIYSA HELAL OLSUN
Birgül ÇAKIR: "Dünya Devleti diye dolaşıp duruyoruz, böyle bir devletin içinde böyle bir çocuk çıkıp bu kadar para dolandırana kadar kimse farkına varmadıysa helal olsun ona. Yesin milletin paralarını. Hiç mi anlamadılar bu paraları toplayana kadar? Demek ki bunlardan birileri de para yemiş ki kimse bir şey demedi. İnsanlarımız zaten aç, böyle insanlar da açlıktan dolayı paralarını çoğaltmanın peşinde. Herkes kendi derdinde. Çocuklarının okul derdi var, evin yemek derdi var. Asgari ücrete çalışıp kıt kanaat geçiniyorlar. Birileri de saf buldu mu kaz gibi yolup paraları cebe indirmenin peşine düşüyor. Soyana da helal olsun, bu kadar insanı göz göre göre dolandırıp, böyle büyük bir parayı yurt dışına çıkarana kadar kimse anlamıyorsa bu ülkede, helal olsun o para."

UMARIM ARTIK AKILLANIRLAR
Özlem TOPAL: "Çiftlikbank olayı hakkında ben bir şey düşünemiyorum. Bu tarz olaylar bizim ülkemizde sıradan bir hal aldı. Artık böyle dolandırıcılar da ara ara çıkıp insanların parasını alıyor, her zaman inanan insanlarımız da oluyor. İnsanlar para bulmak için her yolu denemenin peşine düşmüş. Bizler alın teriyle çalışıp kazandığımız paraları yemeye çekinirken o insanlar bütün paralarını tanımadıkları, görmedikleri hayvanlara insanlara emanet ediyorlar.  Umarım artık akıllanırlar da böyle dolandırıcılığa düşmezler."

YATIRIM YAPARKEN İYİ ARAŞTIRILMALI
Ebru BAYDOĞAN: "insanları bu konuda uyarıyorum. Ben de bir bankacı olarak bunlara güvenmemeleri gerektiğini açıkça belirtmeliyim. Yatırım yaparken iyice araştırıp öyle yatırım yapmalılar. Para kazanmak o kadar kolay değil. Kazandığımız paraları da bir çırpıda bilmediğimiz yerlere yatırmamalıyız. Bu insanlar demek ki araştırmamış. Herkese geçmiş olsun diliyorum. Bizim insanımız iyi niyetli ve saf olduğu için çok çabuk inanıyorlar. Biraz daha dikkatli olmak herkes açısından daha iyi olur."

Röportaj: Mustafa ARAN - Caner AKYÜZ