Sinop'ta Likya kum zambaklarını koparan ya da yayılış alanlarına zarar veren kişi veya kişilere, ‘Biyolojik Çeşitliliği Tahrip Etmek’ suçundan 2 bin 872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında 38 bin 751 TL idari para cezası uygulanıyor. 

Önceki yıllara göre giderek azalan kum zambakları, bilinçsiz sahil kullanımı ve kökünü alıp götürenler yüzünden yok oluyor. Edinilen bilgiye göre, bahçeye dikmek için aldıklarını söyleyen vatandaşlar da olurken, duyarlı vatandaşlar da cevap olarak kum zambaklarının sadece sahillere özgü olduğunu, bahçede yetişemeyeceğini belirtiyorlar. Koruma altına alınma kararı da bulunan, Sinop ilinin Akliman ve Sarıkum kumsallarında açan Likya kum zambağı, sahillerdeki yapılaşma, bilinçsiz sahil kullanımları, şezlong ve benzeri yapılarla sahillerin doldurulması, çadırcılar, sahipsiz hayvanlar, artan otel inşaatları gibi nedenlerle yok olma tehlikesi yaşıyor.

VATANDAŞA UYARI
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bu kum zambakları Dünya Koruma Birliği tarafından korunması gereken bir tür. Bunların korunmasına yönelik kurumumuz tarafından çalışmalar yapıyoruz. Uyarı ve bilgilendirme tabelalarından bu türün yaygın olduğu yerlere asmak suretiyle vatandaşımızı bilgilendiriyoruz. Vatandaşların bilgilenmesi ve bu türü koruması açısından bir proje yürütüyoruz. Bu alan zambakların çok yoğun olduğu bir alan, bu alanı boyalı kazıklarla çevreleyerek bu alanın korunması gerektiğine vurgu yapıyoruz. Bu vesileyle tüm Sinop halkından buradaki bu zambakların korunmasına yönelik gerekli hassasiyetin göstermelerini, bunların hakikaten çok önemli olduğunun bilincine varılmasını istiyoruz. Vatandaşlarımız bu alanda denizi kullanmak için bu zambaklara dikkat etmeyebiliyorlar. Üzerilerine şezlong veya çadır koyabiliyorlar. Bu konuda biraz daha duyarlı olalım istiyoruz" diye konuştu.