Elif DEMİRCİ / İZMİR, () - SİYASİ belirsizlik ve artan terör nedeniyle oluşan güvensizlik dolar ve altına rekor kırdırdı. Altının gram fiyatı 109.94 lira ile son 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dükkanına müşteri girmeyen kuyumcu şaşkın. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, geçmiş yıllarda gelinine 15 bilezik alabilen müşterilerin şimdi ayarı düşük, gösterişsiz, iki bileziği zor aldığını söyledi.
Genel seçimin ardından hükümetin kurulamaması, artan terör olayları ve erken seçim hazırlıkları zaten yavaş olan piyasaları durma noktasına getirdi. Artan terör ve siyasi belirsizlik dolar ve altını yükseltti. Turizmden ihracata, tekstilden, altına her sektör olumsuz etkilendi. Çeyrek altının fiyatı son 20 günde 18 lira artarak 183 liraya ulaşınca, düğün mevsiminde kuyumculara müşteri girmez oldu. İzmir'de bin 200 üyesi bulunan Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, kuyumcularda satıcılardan başka kimsenin olmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Siftahsız dükkan kapatıyoruz. İşler tamamen kesildi. İnsanların alım gücü azaldı. Geliniyle kuyumcuya gelen bir müşteri daha önce 15 bilezik alırdı. Şimdi hafif, gösterişsiz ve ayarı düşyük iki bileziği zor alıyor. Satıcı olarak destek olamıyoruz, altında promosyon yok. Takıda, çeyrek altın yerine gram altın alınıyor. Altın borcu olanlar öteliyor. Kuyumcu çeyrek altından 3 lira kazanıyor ama iş olmuyor. Sermayeyi vitrine koyduk bekliyoruz. Sirkülasyon satış olmadıkça zarardayız. Kuyumcularda satıcılardan başka kimse yok."
FOTOĞRAFLI