Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Kreş ve Anaokulu Müdürlüğü tarafından okul öncesi öğrencilere yönelik “Vücudum Benim İzinsiz Dokunma” adlı tiyatro gösterimi düzenlendi.

Etkinlik hakkında bilgi veren Psikolog Seda Kara, “Cinsel istismar vakalarına dikkat çekmek, çocukları bu konuda bilinçlendirmek, vücutlarında kendilerine ait özel bölgeler olduğunun farkına varmalarına yardımcı olmak, vücutlarının kendilerine ait olduğunu anlatmak amacıyla hafta boyunca GAÜN Kreş ve Anaokulu öğrencilerine, "Vücudum Benim İzinsiz Dokunma " adlı sunum gerçekleştirdik. Bu konuyu tiyatro oyunuyla da pekiştirmek istedik. Okulumuz drama öğretmenleri ve rehberlik servisi ortak çalışmasıyla çocuklarımızın büyük ilgi ve merakla izledikleri bu oyunu gösterime hazırladık” dedi.

“Aileler konu hakkında bilgi sahibi olmalı“

Ailelerin, çocuklara beden sağlığı, güvenliği ve hayır demeyi mutlaka öğretmesi gerektiğini belirten Psikolog Kara, “Aileler, Cinsel konularla ilgili konuşmaya açık olduklarını ve çocukların merak ettikleri konularda anne babalarına danışabileceklerini ,bilgi alabileceklerini açık bir şekilde anlatmalılar ki yanlış kişilerden yanlış bilgiler öğrenilmesin. Kitapçılarda farklı yaş grupları için cinsel eğitime yönelik pek çok kitap var. Aileler bunları alıp gerek hikâyeleri çocuklara okuyarak gerekse kendilerinin hangi konuda nasıl bilgi vermesi gerektiğini öğrenerek, çocuklarına doğru mesajları iletebilirler. Burada önemli olan çocukların yaşına uygun bilgi vermek ve çocuklara konuşmaktan çekinmemeleri gerektiğini öğretmektir” şeklinde konuştu.

Psikolog Kara konuşmasının devamında, "Bebeklikten ve ilk çocukluktan itibaren dikkatli olmak şart.Yapmamız veya yapmamamız gereken şeyleri bilmemiz gerekiyor. Mesela;herkesin içinde çocuğun altını değiştirmemek, ebeveyn dışında kimse ile tuvalete göndermemek, banyo yaptırmamak, zorla öpmeye veya sarılmaya çalışanlara müsaade etmemek, hayır demeyi öğretmek, tanıdıkta olsa ebeveyn dışında kimse ile yatak paylaşmamasına dikkat etmek, otobüste veya başka bir yerde çocuklarımızı insanların kucağına vermemek gibi. Ayrıca,çocuklara özel bölgelerine ve dudaklarına ebeveyn ve sağlıkçılar hariç hiç kimsenin dokunamayacağı bilincini kazandırmalıyız ki, böyle bir durum yaşandığında,çocuk bunu normal karşılamasın ve hemen gelip anlatsın. Biz uzmanlar çocukların her yaşta istismarı anladığına ve kendi yaşına özgü sözel, davranışsal ya da bedensel ifadelerle bunu çevresindekilere anlatabileceğine inanıyoruz. Yeter ki çocuğun çevresinde, çocukla yeterli derecede ilgilenen ve güven veren yetişkinler olsun. Çocuk anlattığı zaman kendisine inanılacağını ve korunacağını bilsin. Lütfen çocuklarınızı iyi tanıyın, güvene ve samimiyete dayalı sağlam bir iletişiminiz olsun.Anne babaların çocukların davranışlarından, konuşmalarından,arkadaşlarıyla oynadıkları oyunlara kadar bir çok şeyi iyi gözlemlemeleri ve dikkatli olmaları gerekiyor.Çocuklarımıza başlarına ne gelirse gelsin onları koşulsuz seveceğimizi ve koruyacağımızı hissettirmemiz gerekiyor ki çocuklarımız olumsuz bir durumla karşılaştıklarında çekinmeden gelip anlatabilsinler” diye konuştu.