Ordu Arcılık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanarak yapımına başlanan ve Türkiye’nin arıcılık anlamında önemli projelerinden bir tanesi olan "Arım Balım Peteğim Projesi"nde sona yaklaşıldı.
2009 yılında Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu tarafından hazırlanan "Arım Balım Peteğim Projesi" Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü kampüsünde yükselmeye devam ediyor. Türkiye’de tek olan Arcılık Araştırma İstasyonu bünyesinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği IPA projesi kapsamında, gerçekleşen proje arıcılık sektörünün en büyük projelerinden birisi olma yolunda hızla ilerliyor. Proje ile birlikte uluslararası test ve analiz laboratuvarı oluşturulacak. Proje sayesinde arı ürünlerinde hijyen ve güvenilirlik temin edilecek. Uygulanacak bu proje ile arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi, tüketim talebine uygun çeşitli ürünlerin geliştirilmesi ve paketlemelerin yapılabilmesi, KOBİ’lerin eğitilmesi, inovatif çeşitli ürünler geliştirecek alt yapının kurulması, arı ürünleri analizi için akredite laboratuvar kurulması ve bölgede arı ürünlerinin kalite ve standardının yükseltilerek ulusal ve uluslararası marka değeri olan yeni işletmeler kurulması hedefleniyor.
"PROJENİN YÜZDE 90’I TAMAMLANDI"
Projenin arıcılık sektörüne önemli kazanımları olacağını belirten Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, "Arım Balım Peteğim Projesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın proje otoriteri olduğu Avrupa Birliği IPA programı kapsamında gerçekleştirilen arıcılık sektörünün en büyük projelerinden bir tanesidir. Rekabetçi sektörler programı da projemize destek vermektedir. Bu projedeki amaç Türk ballarının kalitesinin yükseltilmesi ve standartlarının iyileştirmesi ile ilgilidir. Projenin şu anki aşamasında fiziki mekanlarının yüzde 90’ı bitmiştir. Binalarımızda hem yönetim birimleri hem laboratuvarlar hem de çalışanlar için ayrılan birimler bulunmaktadır. Binalarımızda arı ürünlerinin çeşitli şekillerde işlenip paketleneceği alanlar bulunmaktadır" dedi.
"BÖLGEDE REKABETİ ARTTIRACAK"
Projeden bölge illerinin yararlanacağını belirten konak Konak, projenin yereldeki destekçilerini de söyledi. Projenin kapsadığı illeri ve yararlanacak kurum ve kuruluşları aktaran Konak, "Yapılan bu proje ile birlikte Ordu başta olmak üzere bünyemizde bulunan 6 il projeden yararlanacaktır. Çünkü bu proje bölgesel rekabet edilebilirlik programı çerçevesinde yapıldığı için projede yer alan Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize illerinde bulunan arı yetiştiricileri birlikleri, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ve Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası projeden yararlanacaklardır. Arım Balım Peteğim Projesi’nin yereldeki en büyük destekçisi Ordu Valiliğidir. Ayrıca projeden yararlanacak ve koordinasyonunu sağlayacak olan kurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Türkiye’de tek olan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüdür. Amacımız sektörde rekabet gücünü arttırmaktır" diye konuştu.