ORDU (AA) - Ordu'ya Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerden gelerek fındık tarlalarında çalışan mevsimlik işçiler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tarafından memleketlerine uğurlandı.

"Ordu Kardeşlik Platformu" adı altında toplanan 33 sivil toplum örgütünün temsilcisi, Büyükşehir Belediyesi Altınordu Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde mevsimlik işçiler için uğurlama töreni düzenledi. 

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkan Yardımcısı Arif Çelenk, platform adına yaptığı açıklamada, Türk kültüründe misafirlerin uğurlanması geleneği olduğunu söyledi.

Uğurlamanın sevgi, samimiyet ve kardeşlik göstergesi olduğunu vurgulayan Çelenk, "Bugün Ordu'da ilk defa farklı bir uğurlamayla ilgili bir araya geldik. 15-20 yılı aşkındır Ordu'ya fındık toplamak amacıyla  gelen Doğu ve Güneydoğulu kardeşlerimizi uğurlama amaçlı bir aradayız. Zaten biz onları her sene hem karşılıyor, hem de uğurluyorduk. Mahallelerde köylerde fındık bahçelerinde Diyarbakır'dan, Batman'dan, Şanlıurfa'dan gelen kardeşlerimizi sevgi ile bağrımıza basıyoruz" şeklinde konuştu.

Çelenk, iki bölge arasındaki birlikteliğin yüzyıllar öncesine dayandığını belirterek, "Bu birlikteliğimiz bu sene yükselen terör olaylarıyla birlikte birileri tarafından kasıtlı olarak yaralanmaya başlandı" dedi.

Türk ve Kürt birlikteliğinin sevgi, saygı, medeniyet ve kültürüyle dünyaya örnek olduğunu kaydeden Çelenk, uğurlamayı bu dayanışmayı göstermek amacıyla düzenlediklerini bildirdi.

-"Türkiye'de yaşayan tüm insanlar kardeşiz"

Batmanlı işçi Ahmet Örüker ise kendilerini uğurlamaya gelen ve destek olan herkese teşekkür etti.

Ordu'ya 20 senedir geldiğini ifade eden Örüker, "Güneydoğu'dan insanlarımız, birkaç kuruş para kazanmak uğruna buraya geliyor. Gelen insanlar ile bahçe sahiplerinin birbirine ihtiyacı vardır. Biz kardeşiz, doğulu, batılı Türkiye'de yaşayan tüm insanlar kardeşiz. Birbirimizi sevmezsek hiçbir yere varamayız" diye konuştu.

Diyarbakırlı işçi Mehmet Şirin Akdemir de Ordu halkının sıcaklığını en iyi şekilde hissettiğini belirterek, "Kardeşlikte şüphesi olan insanların aramızda yeri yoktur. Bizim için Kürt, Türk, Arap, Çerkez fark etmez. Bizim için önemli olan insanlıktır. Yüzlerce sene kardeşçe yaşamışız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri işçilere karanfiller vererek vedalaştı.