Samsun'a gelen Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, "2021'de Macaristan ve Türkiye ikili ticari hacmi 3.88 milyar dolardı. Bir sene içerisinde yüzde 15 büyüme kaydettik. Bu nedenle Samsun'un bu sürece dahil olmasını istiyoruz" diyerek işbirliği vurgusu yaptı. 

'İLİŞKİLER GELİŞİYOR'

Büyükelçi Matis, Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Anadolu-Ekonomi Diplomasisi programına katılmak üzere kente geldi. Matis, Samsun'daki iş insanlarıyla görüşerek, ticaret ve sanayi ilgili konularda bilgi aldı. Samsun Medya Grubu'na özel açıklamalarda bulunan Matis,  Türkiye ve Macaristan arasındaki siyasi, ekonomi, kültür ve eğitim ilişkileri de her geçen gün daha da geliştiğini dile getirdi. 

'SAMSUN'UN SÜRECE DAHİL OLMASINI İSTİYORUZ'

Samsun'un ekonomide önemli bir rol oynadığına değinen Matis, "Samsun, Türkiye'de çok önemli bir il haline geldi. Macaristan, ekonomik olarak ticaret ve yatırım olarak Samsun ilinde bulunan şirketlerle ilişkilerini geliştirmek istiyor. Bunun için buradayız. Samsun'un önde gelen, Macaristan ile ilgisi olan şirketlerle görüşme sağladık. Macaristan’daki ticaretin yatırımın detaylarını konuştuk. Macaristan genel olarak çok ciddi bir şekilde yurtdışından yatırım çeken bir ülke. Ayrıca ihracatta 34’üncü sırasındayız. Nüfusumuz Dünya'da 84’üncü. Bu çok ciddi bir başarı. Bununla birlikte her geçen gün Türk iş adamları Macaristan’ın ilgisini çekiyor. 2021'de Macaristan ve Türkiye ikili ticari hacmi 3.88 milyar dolardı. Bir sene içerisinde yüzde 15 büyüme kaydettik. Bu nedenle Samsun'un bu sürece dahil olmasını istiyoruz.  Samsun'dan dünya markaları çıkarılabilir. Bunun için Samsun'un potansiyeli var. Macaristan ile iş birliği başlatan şirketle görüştük. Bundan sonra da bizler bu iş birliği destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

'GÜZEL BİR ORTAM OLUŞTURULDU'

Matis'e Samsun'da eşlik eden MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş ise şunları söyledi:

"Bugün Samsun'a Macaristan Büyükelçimizi getirdik. MÜSİAD Genel Merkez, olarak Anadolu ve Ticaret diplomasisini yürütüyoruz. Buradaki temel amacımız yabancı misyonlarımızın Türkiye'de ikamet eden büyükelçilerimizi, Anadolu'daki şubelerimizle buluşturmak. Biz kendilerinde oluşturduğumuz kulaksal hafızayı görsel hale getiriyoruz. Bizi misafir eden firma, Macaristan ile yaptıkları ticaretten bahsettiler. Büyükelçi de her türlü desteği verebileceğini söyledi. Şu anda firmamızın Avrupa açılımları noktasında çok güzel ivme kazanabilecek bir ortam oluşturuldu. Bu fırsatı bize sağlayan Samsun şube başkanımıza ve Samsun şubemize en içten dileklerimle teşekkürlerimizi sunarız."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.