Esma Çakır - Roma /

UEFA Avrupa Ligi'nde Roma'ya konuk olan Feyenoord takımının taraftarları Roma'da büyük olaylar çıkardı, tarihi mekanlara zarar verdi.

Başbakan Matteo Renzi, şehrin altını üstüne getiren Hollandalı taraftarlara, "Bu bir barbarlıktır. Tıka basa birayla dolu olan taraftarlar Roma'yı yıkıma uğrattı" sözleriyle öfkesini gösterdi.

Yaklaşık 6 bin Hollandalı taraftar, Olimpiyat Stadı'nda dün akşam 1-1 sonuçlanan maçtan bir gün önce başkent Roma'ya gelmeye başladı. Aşırı alkol aldıkları belirtilen onlarca taraftar, önceki akşam tarihi kentin ünlü meydanlarından Campo dei Fiori'de olaylar çıkardı ve polisle çatıştı.

AĞIR CEZALAR VERİLDİ

Burada gözaltına alınan 22 holigandan 10'unun, polise mukavemet, kamu görevlilerine şiddet uygulamak, yaralanmalara neden olmak ve suç işlemek amacıyla bazı objeleri taşımak suçlamalarından 30 ila 45'er bin Euro arasında para cezasına çarptırıldığı açıklandı. Bunların 8'i ise daha sonra da sınır dışı edildi.

Açık deliller olduğundan ve suçüstü yapıldığından 'acil yargılaması' yapılan 6 taraftarın 8 ay, 3'ünün ise 1 yıl 4 ay hapse mahkum edildiği belirtildi. Söz konusu cezaların ertelenmediği kaydedildi.

VANDALLAR

İtalya'da tüm kesimlerin "vandallar" dediği taraftarlar, maçın hemen öncesinde, dün öğleden sonra da taşkınlıklarını sürdürdü.

Bu sefer meşhur İspanya Merdivenleri'nde toplanan yaklaşık 500 taraftar, bira şişeleri ile kağıt ve sis bombalarını etrafa attı, polisle yine karşı karşıya geldi.

15 belediye otobüsünü hurdaya çıkaran taraftarlar, kısa süre önce restorasyondan geçen ve yaklaşık 400 yıllık tarihe sahip Barcaccia Çeşmesi'ne (Fontana della Barcaccia) ve çevredeki mağazalara zarar verdi. Burada da polis, olaylara karışan çok sayıda taraftarı gözaltına aldı.

13 polisi de yaralayan Hollandalı taraftarlar, yeniden olayların çıkmaması için karşılaşmanın ardından bindirildikleri otobüslerle güvenlik güçlerinin korteji eşliğinde tren istasyonuna ve havalimanına götürüldü.

Bu arada, kritik karşılaşma nedeniyle, Çarşamba akşamı saat 20.00'dan Perşembe gece yarısına kadar kent merkezinde alkol satışının yasaklandığı, ancak bu yasağa uyulmadığı için yüzlerce taraftarın meydanlarda aşırı içki içerek, taşkınlık yaptığı belirtildi.

BAŞBAKAN: "TIKA BASA BİRAYLA DOLMUŞLAR"

İtalyanlar, turistik ve tarihi kent merkezini savaş alanına çeviren holiganlara tepki gösterdi. Bunların başında gelen Başbakan Matteo Renzi, Rai 2 kanalında katıldığı bir programda, "Roma'da Hollandalı taraftarların yıkıma neden olan bu eylemleri, barbarlık ve medeniyetsizlik işaretidir. Biz yurtdışına gidip, böyle kötü bir tavır ortaya koymuyoruz ama" diye öfkesini dillendirdi.

Aşırı alkol aldıktan sonra bu eylemleri yapan taraftarların "tıka basa birayla dolu" olduğunu söyleyen Renzi, en ciddi ve sert bir şekilde bu yaşananların sorumlularının cezalandırılacağını da ekledi.

Başbakan, büyük bir güvenlik zaafı yaşandığını ve güvenlik güçlerinin doğru yönlendirilmediğini savunanlara da, "Bu konuda bir hatamız olup olmadığını da araştıracağız" dedi.

Renzi, Feyenoor kulübünden bir özür beklediklerini de söyledi.

ZARARI HOLLANDA ÖDESİN

Kültür Bakanı Dario Franceschini de, "Bu utanç verici bir şeydir. Bunlar taraftar değil, vandaldır. Umarım bunlara, herkese örnek olacak cezalar verilir" diye tepki gösterdi.

"Riskli" grubuna girdiğini öne sürdüğü Hollandalı taraftarların geldiği bir maç için yeterince güvenlik tedbiri almayan İçişleri Bakanlığı'nı eleştiren

Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino ise, "Roma yıkıldı ve yaralandı. Bu, burada bitmeyecek" dedi.

Marino ayrıca, şehri Hollandalılar bu hale getirdiği için maddi zararı da Hollanda'nın ödemesi gerektiğini savundu. Bazı gazeteler, Roma Belediyesi'nin, tüm zararı Feyenoord kulübüne ödetme planı olduğunu yazdı.

Hollanda'nın Roma Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada da söz konusu olayların utanç verici olduğunun altı çizilirken, suçluların cezalarını bulması konusunda İtalyan yetkilerle işbirliğine hazır oldukları belirtildi.

FEYENOORD TEKNİK DİREKTÖRÜ: "BEN OLAYLARA DEĞİL MAÇA KONSANTRE OLDUM"

Maç sonrası taraftarlarının çıkardığı olaylara ilişkin soru sorulan Feyenoord Teknik Direktörü Fred Rutten, bu konu hakkında yorum yapmaktan kaçındığını belirterek, "Benim sorumluluğum ve görevim saha içi ve maça konsantre olmaktır" dedi.