Konya’nın Akşehir ilçesinde, Akşehir Kirazı’nı daha iyi tanıtmak ve üreticileri teşvik etmek amacıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen Akşehir Kirazı Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu.
Akşehir Kültür Merkezi’nde ilçe protokolü ve halkın katılımıyla gerçekleştirilen programda konuşan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, ilçedeki kiraz üretimi rekoltesinden bahsetti. Başkan Akkaya, “Ürünlerimizden en önemlisi diyebileceğimiz şüphesiz tescilli Akşehir Kirazı’dır. Bir erik türünün papaz eriği, kirazın en kalitelisinin de Napolyon Kirazı olarak tanımlandığı bir ortamda, yöremizin ürünü olan kirazımızın Akşehir Kirazı olarak tescillenmesi ve bu isimle tanınması ayrıca bir onur kaynağıdır. Yurt içinde ve yurt dışında ihracat yaptığımız ülkelerde artık, Akşehir’in ismi Nasreddin Hoca’yla beraber Akşehir Kirazı ile de tanınır hale geldi. Akşehir Kirazımız gerek ilçemizde, gerek Konya’mızda, ülkemizde ve bütün dünyada önemli bir üretim potansiyeline sahip. 2014 TÜİK verilerine göre 15 bin 49 ton Akşehir ilçemiz sınırları içerisinde kiraz üretimi yapılmış. Bu üretim Konya’nın yüzde 30’unu Türkiye genelinin yüzde 4’ünü oluşturuyor. Daha da önemlisi ise ihracatta Türkiye’nin yüzde 16’sını oluşturuyor. Festivalimizi, çiftçimizin en önemli geçim kaynağı olan kirazı hem üretici hem de tüketici açısından daha da tanıtarak üretimini ve tüketimini artırmak, üreticilerimizin sorunlarını dinlemek ve bütün dünyaya daha iyi şekilde pazarlamak amacıyla yapıyoruz. Üreticilerimizin ürettiği, tadı aroması diğerlerinden çok farklı olan bu güzel Akşehir Kirazımızı daha da tanınır hale getirerek onların daha da tanınmasını, ihracatının bütün dünyaya daha da artmasını sağlamak amacındayız” dedi.
İlçe Kaymakamı Yalçın Sezgin de yaptığı konuşmada, Türkiye’de en çok kiraz festivalinin yapıldığına dikkat çekerek, Türkiye’de kaliteli kiraz üretiminin artırılarak ihracaatta daha da fazla pay alınabileceğini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Akşehir Belediyesi’nin birlikte organize ettiği kiraz yarışmasına geçildi. Yarışmadaki jüride Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Eşitken, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Sabır ile Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Orhan Özçalık yer aldı. Jüri; yarışmaya katılan üreticilerin ürettiği kirazlar arasından zorlu bir seçim yaptı. Jüri değerlendirmesini yaparken saz üstatları Erol Şahiner, Maksut Feryadi, Mustafa Aydın ve Temel Turabi tarafından Aşıklar Şöleni programı gerçekleştirildi. Aşıklar, Türküler, deyişler, destanlar, atışmalar, leb değmez ve kahramanlık türkülerinden oluşan programla katılımcılara keyifli saatler yaşattı.
Jürinin değerlendirmesi sonucu, Yarışmanın birincisi Mustafa Bayram olurken, ikinci Yaşar Akyurt, üçüncü de Bülent Çopur oldu. Mansiyon ödülüne de Selahattin Kılınç layık görüldü. Yarışmada dereceye girenlere programa katılan protokol tarafından çeşitli para ödülleri verilirken, festivale katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara da protokol tarafından plaket verildi. Ayrıca saz üstatlarına da Belediye Başkanı Salih Akkaya tarafından plaket verildi.
4. Akşehir Kirazı Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Akşehir Açık Hava Tiyatrosu’nda yapılması planlanan Mustafa Ceceli konseri olumsuz hava şartları nedeniyle 24 Ağustos 2015 tarihine ertelendi. Kiraz Festivali kapsamında çocuklar içinde Çizgi Kukla Tiyatrosu tarafından sahnelenen ‘Çöp Çetesi Ormanın Koruyucuları’ isimli tiyatro oyunu iki seans halinde Akşehir Kültür Merkezi’nde Akşehirli çocuklarla buluştu.