Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşiresi Esma Şen’in, ‘Hasta Yıkama Sistemi’ adlı buluşu, Güney Kore’nin Seul kentinde gerçekleştirilen 8. Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’nda gümüş madalya kazandı.
Türk Patent Enstitüsü (TPE), 15-18 Mayıs 2015 tarihleri arasında Güney Kore’nin Seul kentinde gerçekleştirilen 8’inci Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’na bu yıl üç buluşla katıldı. Türk Patent Enstitüsü desteğiyle Türkiye’yi temsilen fuara katılan proje sahiplerinin buluşlarını tanıttığı fuarda, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşiresi Esma Şen de ‘Hasta Yıkama Sistemi’ buluşunu tanıtma imkanı yakaladı. Türkiye’den katılan 3 buluştan biri olan ‘Hasta Yıkama Sistemi’, fuarda gümüş madalya ile ödüllendirildi.
Kadın buluşçular için önemli bir teşvik unsuru olarak da değerlendirilen fuar, kadın buluşçuların buluşlarının tanıtılması, bilgi ve tecrübelerin paylaşılması, uygun iş fırsatlarının yaratılması, ekonomik faaliyetlerin fikri mülkiyet hakları ile güvence altına alınarak geliştirilmesi ve kadın buluşçuların desteklenmesini amaçlanıyor.
HASTA YIKAMA SİSTEMİ NEDİR?
Türk Patent Enstitüsünün, gümüş madalya ile ödüllendirdiği Esma Şen’in buluşu “Hasta Yıkama Sistemi” ayakta durması mümkün olmayan veya banyo ortamında düşme riski yüksek olan, solunum veya medikal desteksiz yaşayamayan, kısmi felçli hastalar ve tamamen destekle yaşayan hastalar için; hastane, bakımevi veya ev ortamında kullanıma imkan tanıyan, hastaların zarar görmeden ve pis suya maruz kalmadan temizlenebilmelerini sağlıyor.