Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ndeki değişiklikle ilgili eleştirilere ilişkin açıklama yaptı. Taşımacılık sisteminin ilgili kanun ve yönetmeliklerle ve mevzuatın tam ve yerinde uygulanmasının sağlanmasıyla sağlıklı bir şekilde dengede kalabileceği belirtildi.
Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bakanlığımızca Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde sürücülerin niteliklerine ilişkin olarak 24 Şubat tarihli, Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik konusunda bazı yayın organlarında Bakanlığımız ve servis sürücülerini nezaketsiz ifadelerle eleştiren, herhangi bir bilimsel veriye dayanmayan haber, yorum ve değerlendirmeler yer almaktadır. Bu konudaki doğru bilginin vatandaşlarımıza aktarılarak, vatandaşlarımızın daha doğru değerlendirme yapmalarına imkan sağlamak üzere aşağıdaki açıklamaların yapılması ihtiyacı doğmuştur. Bilindiği üzere, şoförlük, kişisel bilgi ve beceriyi gerektiren ve bedeni çalışmanın yanı sıra, zihni ve psikolojik unsurları da bünyesinde barındıran bir meslek dalıdır. Takdir edileceği gibi, trafik güvenliği ve kamu taşımacılığı sadece aracı sevk ve idareden sorumlu şoförün sorumluluğuna terk edilemez. Alt yapı, denetim, eğitim gibi unsurların da devrede olduğu büyük bir sistemdir. Dolayısıyla taşımacılık sistemi ilgili kanun ve yönetmeliklerle ve en önemlisi de bu mevzuatın tam ve yerinde uygulanmasının sağlanmasıyla sağlıklı bir şekilde dengede kalabilir. Sistemin tek bir parçasına odaklanılması ise eksik ve yanıltıcı sonuçlara yol açacaktır” denildi.
Diğer gelişmiş ülkelerde bakıldığında, Türkiye’de de okul servis aracı şoförleriyle ilgili yasal düzenlemelere bakıldığında, şoförün eğitimi ve sağlık kontrolleriyle ilgili önemli düzenlemeler yapıldığına değinilen açıklamada, “Bu çerçevede, Bakanlığımız görev ve yetki alanı içerisinde bulunan mesleki yeterlilik eğitimi ve mesleki yeterlilik belgesi verilmesi, Sağlık Bakanlığı’nın görev ve yetkisi içinde bulunan psikoteknik değerlendirme, psikiyatrik muayene ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan servis aracı şoförü ulusal meslek standardı, okul servis aracı kullanan şoförlerin, mesleklerini eğitimli, sağlıklı ve kaliteli bir şekilde sağlamak açısından önemli düzenlemelerdir” ifadelerine yer verildi.
Şoförlerin yaşı, olgunluk ve deneyim açısından diğer ticari araç kullanan sürücülerde olduğu gibi okul servis aracı şoförlüğü için de önemli olmakla beraber tek başına yeterli olmadığı vurgulanırken, “Nitekim, son düzenleme ile daha önce 18 yaşında B sınıfı ehliyetini alan bir kimse en az 3 yıllık tecrübeden sonra yani 21 yaşında servis şoförlüğü yapabiliyor iken, yönetmelikte yapılan değişiklikle 18 yaşında B sınıfı ehliyetini alan bir kimse için en az 5 yıllık tecrübeden sonra ve 26 yaşını doldurmak kaydıyla servis aracını kullanabilme şartı getirilmiştir. Yönetmelikte 30 yaş sınırının getirilmiş olması halinde ise sektörde mevcut çalışanların bu durumdan oldukça olumsuz yönde etkileneceği ve sürücü temini konusunda sıkıntı yaşanacağı bir gerçektir. Ayrıca, eldeki veriler, ‘yaşlı şoför suç/kusur işlemez, genç şoför suç/kusur işler’ gibi bir değerlendirmeyi desteklememektedir. Öyle ki; bugün basında çıkan bir makalede plakası verilerek konu edilen aracın şoförünün de 40 yaşında ve evli olduğu tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.