Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında sözde Ermeni soykırımına değinerek, “Bizim derdimiz Ermenistan değil, bizim derdimiz bu bölgenin barış ve istikrar bölgesi olmasıdır ve biz barış istiyoruz” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi temasları çerçevesinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geldi. Temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Azerbaycan ve Türk Şehitliği’ni ziyaret etti. Daha sonra Azeri mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile görüşen Çavuşoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısının ardından Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov’la bir ara geldi. Çavuşoğlu, görüşme sırasında yaptığı konuşmada, Hocalı katliamının anma törenine katılacağını belirterek, "Uydurma soykırım yalanı ile her istişareyi etkilemeye çalışıyorlar. Bunun için kabul ettiğimiz eylemler çerçevesinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Doğruları söyleyeceğiz, adaletli olacağız. Tek yanlış hafızalara karşıyız ve çalışmalara da başladık. Sadece bu yıl içinde değil uzun ve orta vadeli çalışmaları birlikte yürüteceğiz ki bu yalan ortaya çıksın. Bizim böyle psikolojik üstünlük gibi bir derdimiz yok ama başkalarının baskısı ve yalanları ile aldığı kararlar altında da ezilmeyiz, ne Türkiye ne de Azerbaycan. Diğer taraftan diğer uluslararası örgütler nezdinde de emektaşlığımız devam edecek. Türk Konseyi, TürkPak’a verdiğiniz destek için özellikle Milli Meclis olarak teşekkür ediyoruz” dedi.
Çavuşoğlu, bölgesel örgütleri güçlendireceklerini kaydederek, "Bizim derdimiz Ermenistan değil, bizim derdimiz bu bölgenin barış ve istikrar bölgesi olmasıdır ve biz barış istiyoruz. Bu sene Çanakkale Savaşları’nın da 100. yılını kutluyoruz. Bu özel günde, ayın 24’ünde birileri yalan söylerken biz dostluk ve barış isteyeceğiz. Acımasız savaşlar üzerine kurulan dostluğu, kardeşliği ve barışı ön plana çıkaracağız, bizim derdimiz barış. Kimsenin topraklarında gözümüz yok. Bizim kimsenin sınır bütünlüğüne karşı farklı emellerimiz yok ama diğer ülkelerin de komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne ve sınır bütünlüğüne saygılı olmasını öğrenecek, uluslararası kararlara saygı duyulmasını öğrenecek. Şimdi birçok projeler var, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, bu sene bitireceğimiz Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projeleri var. Bunların merkezinde Azerbaycan ve Türkiye var. Ve bir sürü mekanizmalarımız var Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan, Türkiye- Azerbaycan-İran, şimdi Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan mekanizmaları var. Ermenistan sormalı kendisine ’Ben niye burada yokum dışarıdayım’. Bu soruyu kendisine sormalı ve kendisini sorgulamalı. Biz de isteriz Ermenistan olsun bunların içinde ama önce saygı duymasını öğrenecekler. Bizim samimi arzumuz budur” açıklamalarını yaptı.