Uluslararası Çatışma, Terörizm ve Toplum Konferansı’nın 4’üncüsü, “Şiddeti Çerçevelemek: Sınırlar, Çatışmalar ve Kimlikler” temasıyla Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlendi.
Konferansa dünyada büyük yankı uyandıran “Protestolar, Medya ve Kültür” isimli kitap serilerinin yazarı De Monfort Üniversitesi’nden Medya ve Siyaset Bilimi Profesörü Stuart Price ve çok sayıda yerli ve yabancı uluslararası ilişkiler, medya ve siyaset iletişimi alanından akademisyen katıldı. Konferansta konuşan Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, “Türkiye son yıllarda basın özgürlüğü konusunda çok iyi bir pozisyonda değil. Her yıl açıklanan global medya sansür listelerinde de son sıralarda yer alıyoruz. Medya toplumlarda 4. güç olarak halkı bilgilendirme işlevine sahip. Eğer biz toplumda demokrasinin varlığından bahsediyorsak medyanın da halkı bilgilendirme anlamında görevini yerine getirmesinin arkasında olmalıyız” dedi.
Medya sahiplerinin hükümetle çok yakın ilişkilerinin olmasının medya üzerindeki baskıcı mekanizmaların artmasına sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hawks, konferansta medya özgürlüğünü hem medya çalışanları, hem hükümetler açısından hem de toplumun kendisi açısından çok yönlü olarak ele alındığını ifade etti.
Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ekmel Geçer de, medyada farklılığın artması gerektiğini belirterek, “Kendi tavırlarını da, görüşlerini de, söylemlerini de liderlerin tavrına ve söylemine göre geliştiriyorlar. O nedenle de özellikle sosyal medyada bahsettiğimiz troller sebebiyle insanlar kendisi gibi düşünmeyen insanları ötekileştiriyor ve alabildiğine sert söylemlerle onları dışlıyorlar. Bu da bizim maalesef sert olan siyasal kültürümüzle ilgili bir şey” diye konuştu.