Samsun Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge biriminin öğrencilere çevre duyarlılığı ve bilinci kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği “Bir Su Masalı” ve “Gezelim Görelim” sosyal sorumluluk projeleri çocuklara çevre bilincini yaşayarak öğretiyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin topluma kazandırdığı temiz çevre projelerinden atık su arıtma, içme suyu ve katı atık arıtma tesislerini yerinde görüp inceleyen öğrenciler, çevre bilinci konusunda bilgilendiriliyor.
Çevre denildiğinde çoğu insanın aklına temiz deniz, kirlenmemiş yeşil alanlar ve çöpün yerlerde dolaşmadığı sosyal yaşam alanları geliyor. Çevrenin bu güzelliği kazanmasında şehrin arka planında olan ancak çokta bilinmeyen tesislerinin etkisi ise oldukça büyük. Çocukların şehri gizli kahramanı olan çevreyle ilgili tesisleri görmelerinin onlardaki çevre bilincini geliştireceği düşünülüyor. Bu amaçla Samsun Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi, birbirinden önemli iki sosyal sorumluluk projesine imza attı.
“Bir Su Masalı” ve “Gezelim Görelim” sosyal sorumluluk projelerini uygulamaya geçiren Samsun Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü, pilot seçilen 11 ortaokulun 5. ve 6. sınıf öğrencilerini, Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği kapsamında Kent Müzesi, atık su artıma, içme suyu ve katı atık tesislerinde ağırlıyor. Gezilerde uzmanlar, çocuklara tesislerin işleyişi hakkında bilgi veriyor. Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Barınağı’nda çocuklarda hayvan sevgisinin pekişmesi sağlanıyor. Kentlilik bilincini geliştirerek gelecek kuşaklara aktarmak, Samsun’un sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısına ilişkin bilgileri ve malzemeleri yerinde tanıtmak, kültürel mirasın korunmasına katkı sağlamak adına da Samsun Kent Müzesi, büyük bir görevi üstleniyor.
Öğrencilerin atık su arıtma tesislerini ziyaret etmelerini, tesisisin işleyişi ve faydaları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve atık su, katı atık ve içme suyu arıtma konularında bilinçlendirilmesinin hedeflendiği projede bugüne kadar 300 öğrenci yer aldı.
Proje sonunda toplam 550 öğrenci belirtilen kurumları yerinde görerek inceleme fırsatı bulacak. Okullarına döndüklerinde aldıkları eğitimleri öğrenciler, sınıf arkadaşlarıyla paylaşacak. SASKİ ve TURMEPA Deniz Temiz Derneği’nin de destek verdiği projeyle ilgili değerlendirmede bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, projelerin ortaokul öğrencilerine çevre bilinci kazandırılması konusunda faydalı olacağını söyledi.
Projelerin son derece önemli olduğunu ifade eden Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi’nin çevre projelerinde başarılı uygulamaları bulunduğuna değindi. Samsun’un Türkiye’de az sayıdaki şehirde bulunan atık su arıtma ve katı atık tesislerine sahip olduğunu hatırlatan Başkan Yılmaz, "40 milyon euroya mal ettiğimiz Doğu İleri Atık Su Arıtma Tesisi ile şuan Karadeniz’in ilk ve tek arıtma tesisine sahibiz. İnce Su Köprüsü’nden Tekkeköy’e kadar bütün atık ve kanalizasyon sularını buraya getirerek arıtıyoruz. Bu sayede denizimizi de şehrimizin atık sularıyla kirletmekten kurtarmış olduk. 600 bin nüfusunun atık suya dönük evsel atıklarının tümünü buraya getirip arıtıyor ve 2,5 kilometre denizin dibine deşarj ediyoruz. Çok şükür şehrimiz bu tesisimizle temizliğe kavuştu. Bu dünya gelişmişlik göstergelerinden bir tanesidir. Biz de bunu yaptık. Bu tesisimiz, şehrimizin gururudur" dedi.