Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, 19 yıl önce iptal edilen YGS sınavına 5323 öğrenci katıldı.
Siverek ilçesinde 1996 yılında toplu kopya çekildiği iddiasıyla iptal edilen ve bir daha yapılmayan Yüksek Öğretim Geçiş Sınavı’na (YGS), 18 okul, 321 salonda 5323 aday girdi. Sınav için sabah erken saatlerde kalkan öğrenci ve velileri önce türbelere giderek burada sınavın başarılı geçmesi için dua etti.
Adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için saat 09.00’da hazır bulundu. Sınav nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri alındı. Sınavın yapıldığı her bir salona duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ÖSYM tarafından sağlandı.
Adaylar sınava şeffaf pet şişe içerisinde sadece su getirebildi. Sınavın yapıldığı binaların bahçelerinde bekleyen velilerin en az adaylar kadar heyecanlı olduğu görülürken, kimi veliler de çocuklarının başarılı olması için Kur’an-ı kerim okudu, dua etti.
Öğrenciler yaptıkları açıklamada, sınavın Siverek’te yapılmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek buna vesile olanlara teşekkür etti. Öğrenci velileri ise eskiden sabah saat 06.00 da kalktıklarını, yorucu yolculuk sonrası sınav için Şanlıurfa veya Diyarbakır’a gittiklerini belirterek öğrencilerinin yorulduğunu ve sınavda başarılı olmadıklarını söyledi. Veliler, sınavın tekrar Siverek’te yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.
SINAVDA 160 DAKİKADA 160 SORU
YGS’de, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testi yer alacak. YGS’de öğrencilere Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden 13 soru sorulacak.
ADAYLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KURALLAR
Adayların, sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınavda kısa süre için bile olsa salonundan çıkmaları yasak olacak. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav binasında bekletilecek.
SINAV MERKEZLERİ ÇEVRELERİNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI
Sınav öncesi ve sonrası güvenlik önlemlerinin alındığı görülürken, yetkililerden alınan bilgiye göre sınav merkezlerinde öğrencilerin üst aramalarının titizlikle arandığı ilçede bazı caddelerde ses ve gürültüye karşı önlemlerin alındığı belirtildi.