Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Kültür Müdürlüğüne bağlı öğrenci toplulukları tarafından “Cumhuriyet Şöleni” düzenlendi.

Halk Oyunları Topluluğu tarafından Gaziantep yörelerine ait halk oyunu gösterisi sunulurken, Müzik Topluluğunun birbirinden güzel şarkılardan oluşan halk müziği konseri konuklara eğlenceli dakikalar yaşattı. Cumhuriyet şöleninin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “1900’lü yılların başı hasta bir adam ve etrafında mezara gömmek için ve mirasını paylaşmak için dört gözle aç kurtlar gibi bekleyen müstevliler. Onlara göre ‘dirilmez ve bu hasta yatakta kalır’ derken milletin geçmiş köklerinden ruhlarından aldıkları o feyizle tekrar dirilişine sahne oluşunu hesaba katamamışlardı. Yedi düvel düvel-i muazzama Osmanlı coğrafyasında her türlü katliamı yaparken paramparça edip Türk milletini tarihten silmeyi beklerken Çanakkale, Kût’ül-Amâre başta olmak üzere buralarda Türk Milleti bütün yokluklara ve yoksulluğa rağmen imanından aldığı güç ve milli bir seferberlik başlatıp düşmana bir daha bu Anadolu’yu işgal edemeyeceklerinin dersini verdi. Nihayetinde bütün yoksulluklara ve fakru zarurete rağmen o imanla İstiklal Muharebesi kazanılarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde birçok şehit ve gazimizle birlikte Cumhuriyet kuruldu ve bu millet 94 yıldır Cumhuriyeti’ne sahip çıkıyor” dedi.

Konuşmasında öğrencilere seslenerek, milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde Cumhuriyet’e sahip çıkmalarını söyleyen Prof. Dr. Gür, “Biraz önce Gençliğe Hitabede de belirtildiği gibi,‘dahili ve harici bedhahlar, ülkemize kastedenler olacaktır’ kastedenler oluyor mu evet oluyor. İşte 15 Temmuz’da kastedenlere karşı Çanakkale, İstiklal Mücadelesi ruhuyla sizlerin ve bizlerin fikir, zikir, meşrep, din ayırımı yapmadan bu vatanı korumasıyla tekrar geleceğe umutla bakıyoruz. İşte bu milli birlik ve beraberlik ruhunu asla kaybetmeden geleceğe, nesillere bu vatanı tekrar gözümüz arkada kalmadan emanet edebilmek için bu ruhu devam ettirmemiz lazım. Bu ruh sizde var ve sizden sonra gelecek nesillere siz öncülük edebilirsiniz. Bu ruhla hepinizin bayramını tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Sağlam temellerle kurulmuş cumhuriyet

“Cumhuriyet rejimi, her ne kadar günümüz dünyasında en iyi rejim olarak görülse de bunu uygulamaya geçirmek ve sürdürmek kolay değildir” diyen GAÜN Tarih Bölümü Arş. Gör. Selim Osrak, “Cumhuriyet rejimi belli bir kültür ve bilgi birikimi sonrasında ortaya çıkan bir yönetim sistemidir. Günümüz ileri demokrasi ülkelerinde bile bu rejime geçişte bazı sancılar yaşanmıştır. Ülkemiz açısından da aynı sancıları çektiğimiz söylenebilir” ifadelerini kullandı. Araştırma Görevlisi Osrak, “Ülkemizde Osmanlı’nın son döneminde başlayan bu serüven Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşı sonrasında 29 Ekim 1923 tarihinde başarıya ulaşmış ve günümüz modern Cumhuriyet sistemi kurulmuştur. Cumhuriyet rejimini devam ettirmek de bir o kadar önemliydi. İşte burada Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi dehası devreye giriyor ve Cumhuriyet Rejimi, Halkçılık, Milliyetçilik, İnkılapçılık, Devletçilik ve Laiklik ilkeleriyle destekleniyor ve halka benimsetiliyor. Her ne kadar 1960 askeri darbesi, 1962-1963 darbe girişimleri, 1971 askeri muhtırası, 1980 askeri darbesi, 1998 MGK kararlarıyla tarihe geçen Post Modern darbe, 2007’deki E-muhtıra ve 15 Temmuz 2016 hain FETÖ darbe girişimleriyle rejimin önü kesilmeye çalışıldıysa da 94 yıl boyunca varlığını sürdürebilmiştir. Tüm bu engellemelere ve darbelere rağmen Cumhuriyetin varlığını sürdürmesinin arkasında yatan en büyük neden Atatürk’ün rejimi sağlam temellere dayatması ve bu amaçla gerçekleştirdiği devrimler yatmaktadır. Aksi halde 94 yıllık Cumhuriyet tarihimizde bu kadar olaylara rağmen rejimin varlığını sürdürebilmesi mümkün olamayabilirdi. İşte bu nedenlerledir ki, devletimizi kurup Cumhuriyeti bizlere armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına ne kadar minnet duysak azdır. Cumhuriyetimizin ilelebet yaşaması dileğiyle bayramımız kutlu olsun” diye konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen şölene GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Metin Bedir, Prof. Dr. Şehmus Demir, Prof. Dr. M. Avni Gökalp, Genel SekreterDoç. Dr. Ayhan Doğan ve Genel Sekreter Yardımcısı Nuh Okumuş, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı.