İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 70. yıldönümü, Alman Federal Meclisi’nde düzenlenen törenlerle anıldı.
Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 70’inci yıldönümünde Alman Federal Meclisi ve Alman Eyalet Temsilciler Meclisi’nde anma törenleri düzenlendi. Meclis’teki törende, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de hazır bulundu.
Anma töreninde konuşan Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, “8 Mayıs, aynı anda hem son hem de başlangıçtı“ ifadelerini kullandı. 8 Mayıs 1945’in aynı zamanda tüm Avrupa kıtası için bir kurtuluş günü olduğunu belirten Lammert, “8 Mayıs’ta Almanya, bir Alman hükümeti tarafından kriminel bir enerjiyle başlatılıp sürdürülen bir dünya savaşı sona erdi. Savaş o ana dek 50 milyondan fazla insanın yaşamına mal oldu. Bunlar arasında 8 milyon da Alman vardı” dedi.
Meclis Başkanı Lammert’in ardından söz alan Alman Tarihçi Heinrich August Winkler, yaptığı konuşmada yabancı düşmanlığı ve antisemitizm konusunda uyarıda bulundu. Winkler, “son kışkırtma ve şiddet vakalarının 1933’ten 1945 yılına kadarki Alman tarihinden gerçek derslerin alınması gerektiği yönünde bir uyarı olduğunu” söyledi. Tarihçi Winkler ayrıca, Almanya’nın tarihi yanlış yolunun ilk olarak 1933’te Adolf Hitler’in iktidara gelmesiyle başlamadığını da vurguladı. Winkler, toplumun büyük bölümünün Weimar Cumhuriyeti’nin parlamento sistemini “Alman olmayan bir sistem” olduğu gerekçesiyle reddettiğini kaydetti.