Mersin’de, gözüne demir çubuk batması sonucu görme yetisini 2,5 yaşında kaybeden 7 yaşındaki Kerem Kaya’nın kornea nakli olsa dahi görme olasılığının ’yok’ denecek kadar az olduğu bildirildi.
İHA’nın haberi üzerine açıklama yapan Mersin İl Sağlık Müdürlüğü, Kerem Kaya’nın, 21 Ocak 2015 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü’nün katkıları ile Adana Numune Hastanesi’nde muayene edildiği oradan da Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’ne sevk edildiği belirtilerek, "Sonra Cumhurbaşkanlığı Özel Kalemi aracılığıyla Ankara Çukurambar Özel Koru Hastanesi’nde göreve başlayan Doç. Dr. Coşar Batman’a yeniden muayene ettirilmiş ve doktoru tarafından yapılacak kornea naklinden fayda göreceği belirtilmiştir. Sağlık Bakanlığımız tedavi hizmetleri ile yapılan görüşmelerde, Kerem Kaya’nın kornea nakli sıralamasında yer almadığı ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastaneleri veya üniversite hastanelerinde ameliyat olurlarsa yardımda bulunulabileceği, özel hastanelerde yapılacak ameliyatlara ödenecek bütçenin olmadığı aileye bildirilmiştir. Aile, çocuklarının tedavisini Balcalı Hastanesinde yaptırmaya karar verdiklerini belirtmiştir" denildi.
Kerem Kaya’nın, ailesi ile birlikte İl Sağlık Müdürlüğü’nün tahsis ettiği araç ve görevliler ile 1 Nisan 2015 tarihinde Çukurova Üniversitesi Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Polikliniği’ne götürüldüğü ve burada yeniden muayene ettirilerek gerekli tetkiklerin yapıldığı ifade edildi. Açıklamada, şu bilgiler verildi: "Yapılan muayene ve tetkikler neticesinde Kerem Kaya’nın 22 Nisan 2015 tarihinde konseye girmesine karar verilmiştir. Belirtilen tarihte müdürlüğümüz tarafından tahsis edilen araç ile aile Adana’ya götürülerek konseye sokulmuştur. Konsey tarafından yapılan değerlendirme neticesinde, kornea nakli yapılsa dahi hastanın tekrar görme ihtimalinin ’yok’ denecek düzeyde olması sebebiyle kornea nakli uygun görülmediğine dair rapor düzenlenerek aile bilgilendirilmiştir."