Kürt ve Türkmenlerin yoğun yaşadığı Kerkük'e bağlı Tuzhurmatu ilçesinde, Irak yönetiminin yarı resmi milis ordusu Haşdi Şabi'nin silah ve mühimmat deposunda patlama meydana geldi. Yapılan incelemede silah deposunun havadan bombalandığı tespit edildi. Saldırının hangi ülke tarafından yapıldığı bilinmiyor ancak işaretlerin ABD'yi gösterdiği öne sürülüyor.

Tartışmalı bağımsızlık referandumu sonrası geçen yıl 16 Ekim'de Haşdi Şabi destekli Irak ordusu tarafından IKBY'den alınan Tuzhurmatu'da önceki gün Haşdi Şabi bileşenlerinden Irak Hizbullah'ı grubuna ait karargah cephaneliğinde patlama oldu.

Patlamanın nasıl olduğu ve neden kaynaklandığına yönelik yapılan araştırma, yangın ve uçak saldırısı üzerinde yoğunlaştı. Patlamaya ilişkin dün yapılan açıklamada, patlamanın uçak saldırısından kaynaklandığı belirtildi.

Haşdi Şabi Kuzey Cephesi yetkililerinden Cewt Esafi, Kürt meydasına yaptığı açıklamada, "Haşdi Şabi'ye ait ve mühimmat deposunun, havadan hedef alındığı bizim için netliğe kavuşmuştur" dedi. Uçağın uyruğunu henüz bilmediklerini söyleyen Esafi, olayın soruşturulması için birkaç ekibin görevlendirileceğini kaydetti.

Tuzhurmatu'daki silah deposunda patlamaya ilişkin inceleme sürerken gözler ABD'ye çevrildi.

Bağdat yönetimi, Irak hava sahasının ABD tarafından aktif kullanıldığı gerekçesiyle şüpheli olarak bu ülke üzerinde duruyor.

Haşdi Şabi de incelemelerini bu yönde sürdürüyor. Araştırmada cephaneliğin ABD tarafından bombalandığına yönelik sonuç çıkması halinde Irak'ta, ABD ile Haşdi Şabi arasında gerginlik yaşanması ihtimal dahilinde.

Irak'ın resmi kolluk gücü olarak yeniden düzenlenen Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri), ABD'nin Irak'taki varlığından rahatsız. ABD'yi 'işgalci güç' olarak gören Haşdi Şabi yönetimi, silahlı güçlerini Irak'tan çekmesini istiyor.

Haşdi Şabi ile ABD askerleri arasında kısa süre önce Suriye sınır hattında yer alan Şengal bölgesinde gerginlik yaşanmıştı. Irak'ta 5 bin 200 askeri ve birçok askeri üssü bulunan ABD'nin, başkent Bağdat'ın yanısıra Duhok, Musul, Kerkük, Süleymaniye ve Erbil bölgesinde askeri üsleri bulunuyor.