Cumhuriyetin kuruluşunun 94. Yıldönümü kutlamaları Kırşehir’de protokolün Cacabey Meydanında Ata’nın anıtına çelenk sunumu ile başladı.

Çelenk sunumu törenine Vali Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti milletvekili Salih Çetinkaya, CHP ve MHP İl Başkanları ile çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

Çelenk sunumunun ardından konuşan Vali Necati Şentürk, şu açıklamalarda bulundu:

“Milletimizin büyük zorluklarla kazandığı ve ecdadımızın bizlere bıraktığı en kıymetli miraslardan biri olan Cumhuriyetimizin 94. Yıldönümünü kutlamanın sevinç ve gururunu yaşıyoruz. Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşında yenik sayılmasıyla ağır şartlar içeren ve milletimize yaşama hakkı tanımayan Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmış kutsal vatan toprakları tamamen işgallere açık hale gelmiştir. Elimizde kalan son toprak parçasını almak için dört bir taraftan başlayan bu işgallere karşı vatansever milletimizce istiklal mücadelesi başlatılmıştır. En küçük bir direnişle dahi karşılaşmadan yurdumuzu işgal edeceğini düşünen batılı güçler, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşı ile hiç beklemediği bir hezimete uğramış ve aziz milletimiz varını yoğunu ortaya koyarak vatanımızı düşman işgalinden kurtarmıştır. Her anı kahramanlıklarla dolu olan Kurtuluş Savaşı, hem yeni nesiller hem de esaret altında yaşayan milletler için örnek teşkil eden ve ders alınması gereken bir varoluş mücadelesidir. Milletimizin tüm varlığını ortaya koyduğu bu mücadele sırasında milli iradenin her türlü gücün üstünde olduğu anlayışı ile Büyük Millet Meclisi kurulmuş ve kazanılan zaferlerin ardından 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Cumhuriyet ile milletimiz yeni bir yönetim anlayışına kavuşmuştur. Cumhuriyet rejimi sayesinde Türk Milleti, savaşın verdiği yorgunluğu ve yıpranmışlığı kısa sürede üzerinden atarak her alanda büyük bir gelişme kaydetmiştir. Son yıllarda dünyada ve bölgemizde yaşanan siyasi ve ekonomik çekişmeler, bitmek tükenmek bilmeyen çıkar çatışmaları sebebiyle yerlerini yurtlarını terk ederek başka ülkelere ve özellikle de ülkemize sığınmak zorunda kalan insanları gördükçe ülkemize ve cumhuriyetimizin getirdiği kazanımların değerini daha iyi anlıyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren kardeşçe bir arada yaşama arzumuzu bozmaya çalışan hain ve kirli oyunlara şahit olmaktayız. Dış mihraklarca desteklenen adı ister PKK olsun, ister FETÖ olsun tüm terör örgütleri birlik ve beraberliğimizi asla bozamayacaklardır. İnanıyorum ki ülkemiz, 2023 vizyonu, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda gelişmeye, barışçıl ve insani değerleri üstün tutan yönetim anlayışıyla dünyada söz sahibi olmaya devam edecektir”