Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in içme suyunu karşılayacak olan Düzbağ İçmesuyu Projesi’nin devam ettiğini belirterek, “Bu proje bittiği zaman kaynak suyu için harcanan yılda 100 milyon TL’yi ödemeyeceğiz. 2018 Ocak ayı başında suyu yüzde 10 ucuzlatıyoruz, proje bittiğinde ise ucuzlama devam edecek" dedi.

Gaziantep Kent Konseyi toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir tarafından yürütülen projeler hakkında bilgiler verdi. Şahin konsey üyelerine ulaşım ve imar master planı çerçevesinde yürütülen çalışmaları sunum eşliğinde anlattı. Fatma Şahin, 1/1000000 ölçekli imar planıyla ilgili bilgilendirme çalışmalarının devam ettiğini anlatarak, "Çarpık bir şehirden bahsediyoruz. Şehirdeki 400 bin konutun 350 bini çarpık. 1/1000000 master planı kapsamında yürütülen çalışmalarda Büyükşehir belediyesinin hiçbir müdahalesi olmadan bilimsel esaslı çalışmalarda sanayi fuar ve spor alanları nerede olmalı sorusunun yanıtını aradık. Bu şehrin en önemli kısmı konut olarak görüyoruz. Üst talep eğrisi doğrultusunda sürekli konut üretmemiz gerekiyor. Güzelyurt konutlarımız bitti. Kızılhisar konut projesi çok önemli, şehre kaliteli hakim, savıcı, polis ve öğretmenin gelebilmesi için onların lojman ihtiyacını gidermemiz gerekiyor. Adalet bakanımızın talimatıyla bu konutların bir kısmını hakim ve savcılara lojman olarak tahsis ediyoruz.Türkiye’ye örnek projelerden biri olarak gösterilen 50 bin konutluk dev proje, Kuzey Şehir Projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 5,5 milyon metrekare alanda, yaklaşık 250 bin nüfusun yaşaması düşünülen “Kuzey Şehir”de ilk etapta 3 bin 500 konut bitti. Bin 500 konut için ihaleye çıkacağız. Araban-Yavuzeli hattından en az 50 milyon maliyetli viyadüklü hattı getiriyoruz, ihalemizi yapıyoruz. Organize ve Aktoprak’tan yeni yollar açıyoruz. GASKİ altyapı çalışmalarını yürütüyor. 5,5 milyon metrekare alanın 1,5 milyon metrekaresini biz aldık. Bu işi TOKİ’ye bırakmayalım hep birlikte yapalım istiyorum. 2 artı 1, 3 artı 1 ve 4 artı 1 şeklinde konutlarımız var" dedi.

Metro projesi

Fatma Şahin, Metro projesi kapsamında çalışmalar hızla ilerlediğini belirterek, "Şehrin yeraltına girmesi gerekiyor. Yolcu kapasitemiz Konya’nın üç katı. Ulaşım master planı uygulama projesini yaptık. İspanyol bir firma aldı. Kağıt üzerinde bu iş, bize 16 milyona patladı. Babayiğit bir iş. Bizim dönemimizde Metro’nun temelini atmak benim tek hedefim ve iddiam. Proje kapsamında iki hattımız var, GAZİRAY ile Maarif ve Şehir Hastanesi arasında 15 kilometrelik hattı başarmamız gerekiyor. GAZİRAY aslında Asım başkan döneminde başlamış ama bir türlü ilerleyemiyordu. Biz ilerlettik ama Gaziray şehri göbekten ikiye bölüyor. Bunun için proje için revizyon istedik. Bu projenin bize maliyeti 200 milyon TL. Cumhurbaşkanımızla konuştuk, kredi konusunda yardım istedik. 5 yıl ödemeli bir fon alırsak, şehre 5 kilometrelik uzunluğunda Metro getirmiş olacağız. Çalışmalar iyi gidiyor, iş paraya kaldı onu da bulacağız" şeklinde konuştu.

Gri renkteki Gaziantep yeşile boyanacak

Başkan Şahin, şehri yeşile boyamak için park ve ağaçlandırma çalışmaları hakkında da bilgi vererek, "Kente nefes aldıracak, ikinci bir 100. yıl parkı olarak gerçekleşecek olan Botanik bahçesi Yamaçtepe’de yapacağız. Bu proje ile gri renge boyalı Gaziantep zaman içerisinde yeşil renge bezenecek. Gaziantep Livas Botanik Bahçesi ile ’İkinci 100’üncü Yıl Parkı’ hedefliyoruz. 600 dönüme temizledik. Seneye uygulama projesini tamamlayarak, kazma vuracağız. Çok önemli görüyoruz bu projeyi, gri yerden bakan bir çocukla Mimar Sinan’ın yaptığı camiden bakan bir çocuğun vizyonu bir olur mu? Yeşil alanları arttırmamız gerekiyor. Nurgana kent parkı, üç ay içerisinde bitiyor. 250 dönüm yeni yeşil alan açıyoruz. Spor alanı kafelerin olduğu çocukların zihnini besleyecek önemli bir park yapıyoruz. İki hobi bahçesi arasında olacak” ifadelerini kullandı.

Su ucuzlayacak

Şehin, şehrin en büyük sorunun ise içmesuyu olduğuna dikkat çekerek, bu sorunu çözeçek çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Çalışmaların sürdüğü Düzbağı İçme Suyu projesi ile suyun ucuzlayacağını da belirten Şahin, “İhtiyaç duyulan içme suyun şehir sınırları içerisinde yüzde 5’ini temin ediyoruz, yüzde 95’ini başka şehirden alıyoruz. Proje kapsamında boruların yatırılmasını yapıyoruz, kamulaştırma sonucunda 80 milyon TL para harcadık. Burada ön germeli borular var, yüzde 70 kaçak var, sağlık açısından tehlikeli. Bu boruların hepsini değiştiriyoruz. Bu proje bittiği zaman kaynak suyuna ödenen 100 milyon TL ödenmeyecek. 2018 Ocak başında suyu yüzde 10 ucuzlatıyoruz. Su faturaları yüzde 10 daha az gelecek, bunu söz vermiştik, halkımız daha ucuza su içecek, bu proje bittiğinde ucuzlama devam edecek. İlk ucuzlatmayı yapıyoruz. 1 milyar TL’lik bütçesiyle Düzbağ Projesi Gaziantep’e, hem ucuz, hem daha kaliteli hem de enerjiden bağımsız bir su temini sistemi sağlayacak” diye konuştu.