Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Yüksel Ardalı, dere yataklarının üzerinin kapatıldığını açıklayarak, "Su can verir ama suya bir müdahale yaparsanız can alır" dedi.

DERE YATAKLARI KAPATILMIŞ

Samsun'un tek uydu televizyonu Kanal S TV'de canlı olarak yayınlanan Uyan Samsun programının konuğu olan Ardalı, dere yatakları ve yaşanan taşkınlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Uyan Samsun programının sunuculuğunu yapan Sefa Aşar'ın sağanak yağmurda Atakum ilçesinde meydana gelen su baskınları ile ilgili sorusuna yanıt veren Prof.Dr. Ardalı, "Suyu emebilen, o suyun havzalarda tutulabilmesini sağlayan sistemleri koruyabilseydik, sadece binalar asfalt sistemleri kurmasaydık biz bunları böyle yaşamayacaktık. Atakum'da dere yataklarının çoğu kapatılmış, kimi dere yataklarının üzerine evler kurulmuş. Su can verir ama, suya bir müdahale yaparsanız can alır." dedi.

YEŞİL ALANLARIN ÖNEMİ

Prof.Dr. Yüksel Ardalı, Kanal S ekranlarında ayrıca yeşil alanların sağanak yağışlarda önemine de dikkati çekti. Ardalı, bu konuda şöyle konuştu:
"Yeşil alan çoksa, yağışın yüzde 40'ı buharlaşıyor, yüzde 10'u akışa gidiyor, yüzde 25'i yüzeye sızıyor, yüzde 25'i ise derine sızıyor. Ama siz bunu asfalt ve bina yığını haline dönüştürürseniz, yüzde 30 buharlaşıyor, yüzde 55 akışa, yüzde 10 yüzeye, yüzde 5 derine sızıyor. İşte yüzde 55'lik o akışı yönetmemiz gerekiyor. O binaları asfaltları yaptığınız zaman, fazla akışın yönetilmesi gibi bir problem ile karşı karşıya kalıyoruz." 

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN