Antalya’nın Manavgat ilçesi Kızılot sahilinde, yumurta bırakmak için gelen deniz kaplumbağaları caretta caretta’ların ayak izleri belirlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde, Kızılot sahilinde caretta caretta ayak izlerinin görüldüğü belirtilirken, Su Ürünleri Mühendisi Hayrettin Ünal, 100 milyon yıldır yeryüzünde bulunan deniz kaplumbağalarının üremek için Kızılot sahiline ve kumsalına gelmeye başladıklarını söyledi.
"14 BİN YUMURTA BIRAKACAK"
18 Mayıs’ta ilk izleri tespit edilen caretta caretta’ların yuva yapmadıklarını belirten Ünal, "Haziran ayında yaptıkları yuvalara yumurtlamaya başlayacaklar. Yılda yaklaşık 200 yuva yapan 70 dişi kaplumbağa, tahmini 14 bin yumurta bırakacak. 14 bin yumurtadan 100 kaplumbağa ergin olarak 13-15 yıl sonra aynı kumsallara yuvalamak için geleceklerdir" diye konuştu.
"YAVRULARIN YÜZDE 1’İ HAYATTA KALACAK"
Ünal, "Denize ulaşan yavruların sadece yüzde 1’i hayatta kalacak, deniz kaplumbağalarını korumak için nisan ve ağustos aylarını kapsayan üreme süreci boyunca, yumurtlayan kaplumbağaları rahatsız etmeyelim, yapay ışıkları perdeleyelim, deniz araçlarımızla 5 milden fazla hız yapmayalım, balık ağlarımızı üreme sezonunda bu bölgeye sermeyelim, yuva olarak belirlenen yerlere şezlong koymayalım, şemsiye dikmeyelim, yavru kaplumbağaları denize taşımayalım, dikkatsiz davrananları uyaralım. Unutmayalım ki caretta caretta’lar nesli tükenmekte olan canlılar kategorisinde olup, uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınmıştır" ifadelerini kullandı.