SAMSUN (AA) - ERCAN DİLAVER / FATMA KALAY - Samsun'un İlkadım ilçesinde 7 yıldır saat tamirciliği yapan, erkek meslektaşlarına göre ustalığıyla dikkati çeken 25 yaşındaki Betül Zer, bazılarının tamiri aylarca süren 150-200 yıllık saatlere yeniden hayat veriyor.

Zer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlardan itibaren elektronik eşyalara merakı olduğunu, 8 yıldan bu yana da saat tamirciliği yaptığını söyledi.

Dijital, kurmalı, pilli, otomatik ve köstekli saat tamirleri yaptığını anlatan Zer, 150-200 yıllık saatleri de tamir ettiğini dile getirerek, "Bana tamir için gelen her saati, sadece basit bir saat olarak değil, onları bana emanet edilmiş, hayata tutunmak isteyen hasta bir çocuk gibi görür ve o emanete doktorun hastasına gösterdiği ihtimamı gösteririm" dedi.

Saat tamirinde genellikle bütün tekniklerin benzer olduğunu belirten Zer, ancak saatlerde kullanılan makinelerin kalibrelerinin farklı olduğunu söyledi.

Zer, şu an elinde 150 yılın üzerinde tarihi bir saatin olduğunu dile getirerek, "Tamirini parça eksikliği ve temininden dolayı yaklaşık 2 ayda bitirebildim. Çok hassas ve dikkat gerektiren bir iş. Ancak tarihi saatleri tamir ederken daha çok zevk alıyorum. Tamiri uzun sürmesine rağmen beni yormuyor. İşimi severek yapıyorum" diye konuştu.

-  "Günlerce tek saat üzerinde çalıştığım oluyor"

İmam hatip lisesinde okuduktan sonra 3 üniversite bitirdiğini dile getiren Zer, dördüncü üniversitesini de okumaya hazırlandığını aktardı.

Tamir edilemez saat olmadığını vurgulayan Betül Zer, şunları kaydetti:

"Bazı saatlerin tamiri bir gün içinde biterken bazıları daha uzun süreyi bulabiliyor. Saat tamire geldiğinde saatlerin önceki hallerini, geçirdikleri aşamayı ve yeni halinin fotoğrafını çekip, saatin bütün parçalarını ayırarak temizleme işlemini gerçekleştiriyorum. Antika saatlerde bu işlem daha uzun sürüyor. Çünkü zamana direnen bu saatlerde hasar daha fazla oluyor. Saatleri açtıkça içindeki direnmişliği de görüyorum. Sonrasında ise sorunlu bölgeyi tespit ederek onarıma başlıyorum. Onları tamir ederken  sevgimi de işime katıyorum. O kadar hassas davranıyorum ki günlerce tek saat üzerinde çalıştığım oluyor. Elimde şu an tamir edilmeyi bekleyen yaklaşık 100 yıllık çok sayıda saat var"

Saat tamir ederken çektiği fotoğrafları internet üzerinden paylaştığını anlatan Zer, "İşlemleri en ince ayrıntısına kadar fotoğraflayıp yayınlıyorum. Takipçilerim ve müşterilerim saatlerinin nasıl tamir edildiğini görebiliyor" ifadelerini kullandı.