Online Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) Son yıllarda dijital platform üzerinde vatandaşın hizmetine sunulan en önemli ve en özel kamu hizmetlerinden birisi olarak öne çıkarken, çok kısa bir süre içerisinde oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılmaya başlandı. Vatandaşın internete bağlanabildiği her noktadan turkiye.gov.tr (e-Devlet) adresinden erişim sağlayabildiği e-Devlet sisteminde bu yıl içerisinde başlatılan online sabıka kaydı sorgulama hizmeti ile birlikte artık eskiden son derece uzun sürebilen sıra bekleme çilesi ve yoğun işlem trafiği ile alınabilen sabıka kaydı belgesini son derece pratik biçimde ve sadece birkaç dakika süren işlemler ile alabilme kolaylığını vatandaşlara sunuyor. Ayrıca internete bağlantı kurulabilen her yerden dijital platform üzerindeki Yargıtay resmi web sayfasındaki online işlemler menüsünden dosya sorgu penceresine gelerek, sadece birkaç dosya bilgisini girerek, Yargıtay dosya sorgulama işlemleri tamamlanabiliyor.
 
İnternetten sabıka kaydı belgesi alımı için vatandaşların, e-Devlet sistemine giriş yapmaları gerekiyor. Bu kapsamda vatandaşın öncelikli olarak e-Devlet şifresi, mobil imza veya elektronik imza gibi dijital platformda yüksek güvenlikli giriş imkanı sunan yüksek güvenlikli giriş seçeneklerinden birisini temin etmeleri gerekiyor. E-Devlet sisteminin ana sayfasında bulunan e-hizmetler kategorisindeki Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranından kolay bir şekilde sabıka kaydı sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilme imkanı bulunuyor. Vatandaşın son derece uzun işlem trafiği ve sıra bekleme çilesi ile son derece zor şart altında alabildikleri sabıka kaydı belgesini artık sadece birkaç dakika süren tık işlemleri ile alabilme imkanına sahip olunabilmesi, vatandaşın yoğun olarak ilgi göstermesinin başlıca sebepleri arasında yer alıyor.
 
Türkiye’de hemen hemen her vatandaşın yaşamı içerisinde en az bir kere gereksinim duyabildiği ve pek çok alanda çok sık şekilde karşılaşabildiği sabıka kaydı belgesini dijital platform üzerinde yer alan e-Devlet sistemindeki yeni başlatılan online sabıka kaydı sorgulama işlemi sayesinde sadece birkaç dakika içerisinde sabıka kaydı belgesini görüntüleyebilme fırsatına sahip olunabiliyor. Türkiye’de vatandaşlın en ufak iş başvurularından, bankacılık işlemlerine kadar her alanda gereksinim duyulabilen bir belge olması sebebi ile sadece bir gün içerisinde tüm Türkiye genelinde Adalet Bakanlığı’nın il ve ilçelerde bulunan ilgili kurumlarına on binlerce talep gidiyor. Bu durum kurum içi işleyişin yavaşlamasına, vatandaşın işlemlerini gerçekleştirebilmesinde önemli zorluklar ve vakit kayıpları ile karşı karşıya kalmasına yol açıyor.
 
Vatandaşlar bu ekranda sabıka kaydı belgesini alabilmek için sayfa içerisinde kendisine verilen uyarı penceresini dikkatlice okuduktan sonra onaylayarak, işlemi gerçekleştirebiliyor. Bu işlemler esnasında vatandaştan ‘kurum türü’, ‘kurum adı’ ve ‘belgenin neden verileceği’ bilgileri isteniyor. Bu bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girilerek, dijital platform üzerinde e-Devlet sisteminden kolay bir şekilde sabıka kaydı belgesi alınabiliyor. Son dönemlerde internetin yaşamın her alanında kendisine yer bulduğu bugünlerde dijital platformda sabıka kaydı sorgulama işlemlerini gerçekleştirerek, sabıka kaydı belgesini internet kolaylığında alabilme imkanı bulunuyor. Dijital platform üzerinde yer alan Yargıtay’ın en popüler ve en çok kullanılmakta olan online hizmeti Yargıtay dosya sorgulama işlemlerini 4 farklı dosya bilgisini kullanarak gerçekleştirebilme imkanı bulunması da vatandaşa son derece önemli kolaylıklar getiriyor. 
 
Vatandaş Yargıtay’da bulunan dosya hakkında da ayrıntılı ve güncel bilgilere ulaşabiliyor. Özellikle de internet üzerinden gerçekleştirilebilen online Yargıtay dosya sorgulama işlemi ile dosyanın en güncel durum bilgilerinin yer aldığı sonuçları öğrenebilme imkanına sahip olabiliyor.