Muğla Ortaca’da iki yıl önce faaliyete giren kanalizasyon sisteminin toplanan atıkları arıtma sistemi yerine kanala akıttığı ileri sürüldü. Yaşanan çevre sorunu nedeniyle tarım arazilerinin zarar gördüğünü belirten vatandaşlar sorunun çözülmesini istediler.
İki yıl önce faaliyete giren Ortaca kanalizasyon sistemi, foseptiği Dalaklı Mahallesi Mevkiinde Kemal Şahin Bulvarının yanından geçen ve Sarıgerme’den denize dökülen kanala boşaltıyor.
Dalaklı Mahallesi mevkiinde bulunan foseptiği arıtma tesisine pompalaması gereken pompalama sisteminin teknik hata ve yetersizlik nedeniyle işlevini yerine getiremediği, burada toplanan kanalizasyon atıklarının yanda bulunan drenaj kanalına akıtıldığı iddia edildi.
Dalaklı Mahallesinden kanala boşalan foseptik atıklı sulara tepki gösteren vatandaşlar konuya ilişkin önlem alınmadığını öne sürdüler. Su parası ve atık su paralarındaki fahiş artışı gündeme getiren vatandaşlar “MUSKİ bizden fahiş denilebilecek ölçüde atık su parası alıyor. Ancak kanalizasyon kanala akıtılıyor” diyerek duruma tepki gösterdiler.
Foseptik sularının kanala boşaldığı mevkiide bulunan narenciye bahçesinin atık su nedeniyle zarar gördüğünü öne süren Erhan Durmuş yetkilileri suçladı. Durmuş yaptığı açıklamada “Kanalizasyon sistemi faaliyete girdiğinden beri Ortaca’nın kanalizasyon atığı buradan kanala veriliyor. Yetkililere gittim müracat ettim .Kanalizasyon suyunun buraya aktığını ve tarlama zarar verdiğini söyledim. Kimse ilgilenmedi. Çevreye verilen zarar çok büyük. Konuyu MUSKİ’ye dahi ilettiğim halde ilgilenen olmadı. Üstelik nereye şikayet edersen et, ‘Bizim yapabileceğimiz hiç birşey yok’ diye cevap veriyorlar. Ben konuyu Başbakanlık iletişim merkezine de bildirdim. Aklıma gelen her yere müracat ediyorum,ama bu güne kadar hiçbir ilerleme kaydedemedim” diye konuştu.
“YAPILAN SİSTEM HATALI”
Sorunun kolay çözülecek bir iş olduğunu inanmadığını belirten Durmuş, “Burada bulunan pompa sisteminin toplanan atıkları arıtma sistemine pompalamasına teknik olarak imkan yok. Bunu kanalizasyon yapılırken de yetkililere ilettim ancak kimse aldırış etmedi. Burada bir tane parsel bacası var. O bacadan da foseptik taşıyor. Hem kanala dökülen hem parsel bacasından taşan atıklarla arazilerimiz atık su altında kalıyor. Bu da ağaçlarımızı kurutuyor. Ayrıca çöpler çevreye birikiyor. Bu çöpleri dahi toplamıyorlar”diye konuştu.