Çeşitli resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Başkurdistan’a giden Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve beraberindeki heyet, Sanayi ve Yenilikçilikten Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mavrin Yevgeniy’i makamında ziyaret etti.
Başkurdistan’ın başkenti Ufa şehrinde gerçekleştirilen ziyarette Başbakan Yardımcısı Yevgeniy, Türk heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ve Başkurdistan arasındaki ikili ilişkilere değinen Başbakan Yardımcısı Yengeviy, “Türkiye ile olan yatırım alanındaki ilişkilerimizi daha çok pekiştirmek istiyoruz” dedi.
"Türkiye ile 200 milyon dolara yakın ticaret hacmimiz var" diyen Başbakan Yardımcısı Yevgeniy, “Maalesef bu hacmimiz gün geçtikçe azalıyor. 2010 yılına kadar 70 Türk yatırımcı Başkurdistan’a yatırım yaptı. Fakat bu süreç son 4 yıl içerisinde durakladı. Başkurdistan’daki birçok bina, stadyum ve sosyal tesisler Türk müteahhitleri tarafından yapıldı. Yine bunlarla ilgili birçok projelerimiz mevcut. Türkiye ile görüş alışverişinde bulunmak isteriz" ifadelerini kullandı.
İki ülke arasındaki kültürel yakınlığa da değinen Başbakan Yardımcısı Yevgeniy, “2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, sanat ve kültürel alanda birçok projeye ortak imza attık. Bu anlamda sizleri Başkurdistan’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Son yıllarda Türk Cumhuriyetleriyle olan ilişkilerin artarak devam ettiğini belirten Vali Tuna ise, “Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı olarak Rusya Federasyonu’na bağlı ülkelerle iyi ilişkiler kurduk. Eğitim ve kültür alanında tesis edilen ilişkiler bizim için diğer alanlar kadar önem arz etmektedir. Coğrafi olarak uzak topraklar artık birbirine daha yakın. Üst düzeyde ülke liderleri arasında ilişkilerin iyiye gitmesi tabi ki çok önemli” diye konuştu.
Dünyanın önemli bir dönemden geçtiğini ifade eden Vali Tuna, özellikle Türk coğrafyasında yeni arayışların ön plana çıktığını kaydetti. Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin artarak devam ettiğini aktaran Vali Tuna, sözlerine, “Eskişehir, bir milyona yakın nüfusu ile gelişmiş bir sanayi şehridir. Bu bizim Başkurdistan’a ilk ziyaretimiz. Görüşmelerimizi ve diyaloglarımızı arttırmamız için daha sık buluşmalıyız. İşbirliğimizi arttırmalıyız ki, ülkeler arasındaki sosyal ve kültürel ilişkiler daha da artsın. Bu yüzden bizde sizleri Eskişehir’de görmek isteriz. Göstermiş olduğunuz misafirperverliğe teşekkür ediyoruz” şeklinde devam etti.
Başbakan Yardımcısı Yevgeniy, Vali Tuna’nın nazik davetine teşekkür ederek ilgili birimlere talimat vereceğini ve en kısa sürede Eskişehir’i ziyaret ederek, çeşitli anlaşmalara hazır olacaklarını bildirdi.
Karşılıklı konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Yevgeniy ve Vali Tuna, birbirine karşılıklı olarak günün anısına çeşitli hediyeler verdi.