Gebelikte beslenme bütün anne adaylarının en çok dikkat ettiği hususlardan biri. Yeterli vitamin ve minarellerin alınması, vücudun dengesi korunurken bebeğin sağlıklı gelişimini sağlayacak beslenme biçiminin benimsenmesi de en sık araştırılan meseleler arasında. Fakat, anne karnında bebeklere yalnızca beslenmek, vitamin ve mineral almak yetmiyor. Bebeklerin fiziksel ve ruhsal sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken her şeyi Rumeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Özyaral ile konuştuk

Özyaral'ın anne adaylarına hamilelik boyunca tavsiyeleri şöyle:

Anne adaylarına hamilelik boyunca yapılması gerekenler arasında elbette ilk olarak sıvı tüketimini öneriyoruz. Her anne adayı günde 12 bardak sıvı tüketimini kendisine görev edinmeli. Bunun yanı sıra, günde maksimum iki fincan türk kahvesi tüketebilirler.

EKMEK MUTLAKA TÜKETİLMELİ

Sık sık beslenmeye gayret ediyoruz.Üç ana öğünde, bir avuç büyüklüğünde mutlak suretle, bir dilim ekmek tüketiyoruz. Çünkü kasların güçlü olması, vücudun ihtiyacı olan şeker endeksini sağlamak için, vücudun kaslarının kendi kendini yiyip tüketmemesi için bir dilim ekmek yiyoruz.Canımız ekmek istemiyorsa,bir kase çorba içiyoruz.Tahıl çorbası içiyoruz.Et suyuyla veya tavuk suyuyla yapılmış olmasına gayret gösteriyoruz.

Biraz baharat kullanmayı öneriyorum çünkü idrara çıkmayı kolaylaştırır. Tarçın suyuydu, kekik suyuydu, yani su içmeyi sevmiyorum diyorsanız, pazardan nane alın suyun içine naneleri iyice yıkadıktan sonra atın. İçine limon koyun, size muhteşem nane aromalı su hem ferahlık verir hem rahatlatır,kesinlikle tavsiye ederim.

Ya da bir iki damla limon ve elma armut dilimleri koyun suyun içine. Mevsimine göre kiraz koyun içine,hatta karpuz koyun. Bir iki dilim karpuz koyun, o mis gibi kokan aromalı suyu için. Yani 12 litre sıvı alması gerekiyor vücudun diyoruz,bunun için de ara öğün de mutlaka ayran olmalı. Çünkü bebeğin beslenmesi gerekiyor, kalsiyum ihtiyacının giderilmesi gerekiyor.




Ara öğünde süt tavsiye ediyorum, sütü sevmeyen midem bulanıyor diyen anneler, sütün içine çatalın ters kısmıyla çilek ezebelirsiniz.Bitter çikolata çok kıymetli, normalde çikolata tavsiye etmiyorum,hakiki %70 in üzerinde kakao içeren çikolatayı tüketsinler.Sütle karıştırsınlar ve tüketsinler çok güzel,hem mutluluk verir, hem huzur verir hem de rahatlatır. Bunun dışında mutlak suretle peynir türevleri yesinler.


BEBEK ANNEYİ HİSSEDER

Bol bol yoğurt yenmesini tavsiye ediyorum. Yoğurdu ara öğün olarak ya da gece yatmadan önce, taze meyveyi ve yoğurdu karıştırarak tarçın döküp yerlerse çok huzurlu bir uyku dönemi olur. Biliyorsunuz yapılan araştırmalarda bebek annenin mutluluğuyla endeksli hareket eder.Duymaz işitmez ama hisseder, dolayısıyla annenin dinlediği müzik, çikolatayı yediğinde salgıladığı serotonin bütün bunlar bebeğe geçecektir. Dolayısıyla bu süreç çok kıymetli.