Çukurova Üniversiteli akademisyenler, ‘Mevlana Değişim Programı’ ile yabancı ülkelerde ders verdi.
Çukurova Üniversitesi, yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapmaya devam ediyor. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsayan Mevlana Değişim Programı, öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitimi, öğretim elemanlarına ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders verme olanağı sağlıyor.
Bu kapsamda Mevlana Değişim Programıyla Çukurova Üniversitesi’nden Tayland Kasetsart Üniversitesi’ne giden ilköğretim elemanı olan ÇÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Okutmanı Emel Uçar akademik çalışmasını tamamlayarak yurda döndü. Uçar edindiği akademik bilgi ve deneyimleri paylaşarak bu deneyimin kendisi için çok önemli olduğunu söyledi. Akademik anlamda verimli bir çalışma yaptığını anlatan Okutman Uçar şunları kaydetti:
“Benim için çok güzel ve heyecan verici bir deneyimdi. Orada bulunduğum yedi gün boyunca akademik anlamda çok verimli temaslarda bulunduğumu düşünüyorum. Öncelikle Yabancı Diller bölümünde verilen Temel İngilizce dersini gözlemleme fırsatım oldu. Orada dönem sonu olması dolayısıyla öğrenciler hazırladıkları projeleri sundular ve yabancı bir hoca olarak projelerine yaptığım yorumlar ve verdiğim dönüşleri çok faydalı buldular. Ayrıca İngilizce dilbilgisi konularının öğretimiyle ilgili hazırladıkları proje ve materyalleri kendi bölümümde uygulayabileceğimi düşünüyorum.”
Uçar, “Sunum Yapma Becerileri” konusunda da bilgiler verdiğini kaydederek, “Yılsonunda iş hayatına atılacak öğrencilerin sunum yapma tekniklerini hem eğitim hem de çalışma yaşamlarında kullanabileceklerini düşündüm. Dersin başında Türkiye ve Çukurova Üniversitesi ile ilgili pek bilgi sahibi olmadıklarını öğrenince önce ülkemizi ve üniversitemizi tanıtan bir sunum yaptım ve merak ettikleri konularda sorularını yanıtlamaya çalıştım. İlgiyle izledikleri ve katıldıkları bir ders olduğunu söyleyebilirim. Doktora ve lisans öğrencilerine yaptığım sonraki sunumumda yine ülkemizin ve üniversitemizin tanıtımını yaptıktan sonra doktora tezimi tanıttım. Son gün ise hem yabancı diller hem de diğer bölümlerden gelen öğretim elemanlarına Mevlana Değişim programı hakkında bilgi verdim ve sorularını yanıtladım. Sunumun sonunda bölüm başkanına üniversitemizin flamasını ve Türkiye’ye özgü küçük hediyelerimi sundum ve kendilerini de Çukurova Üniversitesi’nde büyük bir mutlulukla ağırlayacağımızı belirttim” diye konuştu.
TARAS SHEVCHENKO ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜRKÇE DERSİ VERDİ
Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Derdiyok ise Taras Shevchenko Üniversitesi’nde Türkçe dersleri vererek ülke, kent ve üniversitenin tanıtımına katkı koydu.
7 gün süren eğitim çalışmasında yabancı öğrencilere Türkiye’yi, Adana’yı ve Çukurova Üniversitesi’ni tanıtan Derdiyok, Türkiye’den Taras Shevchenko Üniversitesi’ne Türkçe kitaplar götürdüğünü ve bu kitapları yabancı öğrenci ve akademisyenlere hediye ettiğini belirtti. Prof. Dr. Derdiyok bu tür çalışmaların hem akademik olarak katkı sağladığını hem de ülke ve üniversite olarak tanıtımda önemli rol üstlendiğini söyledi.