Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Konya’da düzenlenen "Konya Etliekmek, Ereğli Siyah Havuç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdimi" törenine katıldı.

Bir restoranın terasında düzenlenen etkinlikte konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, etliekmeğin Konya’yla tescillendiğini belirterek, “Ereğli’nin siyah havucu bundan böyle kendi ana vatanında tescilli bir ürün olarak bilinecek, anılacak ve daha da kıymet kazanacaktır. 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren kanunla coğrafi işaretler konusunu yasal bir zemine kavuşturmuş bulunuyoruz. Türk Patent ve Marka Kurumu içerisinde Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığı kurduk. Sılahi mülkiyetle coğrafi işaretler alanında büyük bir atılım gerçekleştirdik. Böylece bu kanunun getirdiği yeniliklerle büyük katılımlar elde etmiş olduk” şeklinde konuştu.

“Coğrafi işaret sayımızı 300’e çıkarmayı hedefliyoruz”

Bakan Özlü, bu konuda çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, “Son 20 yılda 200’e ulaşan coğrafi işaret sayımızı 2017 yılı sonuna kadar 300’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yeni düzenlemelerle 6 ay olan ilan süresini 3 aya indirerek tescil süresini kısalttık. İlanlarda ulusal ve yerel gazete zorunluluğunu kaldırdık. Böylece 10 bin liraya varan ilan masraflarını sıfırlamış olduk. Kanunumuzla ayrıca çok önemli bir eksikliği de gidermiş bulunuyoruz. Baklava, pastırma, lokum gibi başka ülkeler tarafından sahiplenilmek istenen bize ait ürünlere sahip çıkıyoruz. Bu türden ürünleri geleneksel ürün mevzuatı koruması ile koruma altına almış bulunuyoruz. Bundan böyle bizim geleneksel ürünlerimize kimse göz dikemeyecek. Hiçbir ülke bizim yüzlerce yıllık geleneklerimizi alarak kendilerine mal edemeyecek. Bu ürünler bizimdir ve sonsuza kadar bizim kalacak” ifadelerini kullandı.

“Coğrafi işaret tescili olmayan ilimiz kalmayacak”

Bakan Özlü, bakanlık olarak bu değerlerim peşinde olduklarını söyleyerek, “Geçen hafta başlattığımız bir çalışmada 11 ilimizde coğrafi işaret başvurusunun olmadığını gördük. Bu durum hem ülkemiz, hem de şehirlerimiz için önemli bir eksikliktir. İnşallah bu sene bitmeden coğrafi işaret tescili olmayan ilimiz kalmayacak. Çünkü biz biliyoruz ki Türkiyemizin her şehrinin kendine özgü sayısız ürünü vardır. Bizler bakanlık olarak bu ürünlerin bu değerlerin peşinde olmaya devam edeceğiz. Kentlerimizde kimlik veren, şehirlerimizde bütünleşen ve onlara ayrıcalık sunan her ürünü ekonomimize kültürümüze ve dünyaya kazandırmaya devam edeceğiz. Yurt çapında yaptığımız bir çalışmada 2005 yüzün üzerinde potansiyel ürünümüzün coğrafi işaret kapsamında olacağını tespit ettik. Bu ürünlerin bir an evvel tescil edebilmek için bütün yurt çapında çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

“Coğrafi işaret herhangi bir kuruma, şahsa veya firmaya sağlanan özel bir hak değildir”

Bakan Özlü, sözlerine şöyle devam etti:

“Coğrafi işaret herhangi bir kuruma şahsa veya firmaya sağlanan özel bir hak değildir. Tescil sonrası o ürünü üreten bütün üreticiler işaret tescilinden faydalanmaktadır. Bu yüzden ürünle veya söz konusu yöre ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, dernekler, birlikler, sivil toplum kuruluşları başvuru yapabilirler. Şu anda bir ürünün coğrafi işaret başvuru yapmanın bedeli tescil ücreti ile birlikte 115 liradır. Bu işlemleri online yaparsanız masrafları toplamda 75 TL’ye düşüyor. Coğrafi işaretler başvurusunda çok önemli bir hususta, özellikle endüstriyel yönü kuvvetli ürünlerde bilimsel verilerin laboratuvar analizleri kapsamlı bir şekilde hazırlanmasıdır. Coğrafi işaretler konusu artık Türkiye’de bir uzmanlık konusudur. Bu anlamda üniversitelerimizde büyük görevler düşüyor. Bilim insanlarımız kendi uzmanlıklarını coğrafi işaret tescil sürecine yansıtmalıdırlar. Uzmanlar tarafından yapılan analizler ciddi masraflar doğuyor. Kalkınma ajanslarımız, KOSGEB ve TÜBİTAK önemli destekler sağlıyor. Elbette bu süreçte istediğimiz faydayı sağlamak için tescil tek başına yeterli bir husus değildir. Kadar önemli olan bir hususta bu ürünlerin sağlıklı bir şekilde denetimidir. Ürünlerin tescil belgelerinde belirtilen şartlara uygun sağlanması, piyasadaki denetimlerin etkinliğinin artırılması, uygunsuz ürünlerde coğrafi ürün işaretlerinin kullanılmaması büyük önem arz ediyor.”

"Bu çabalar çok değerli"

Konya Valisi Yakup Canbolat ise “Yurt dışında büyük rağbet gören siyah havuç işlenmiş olarak Ereğli ilçemizden yılda yaklaşık 15 bin ton civarında, bir miktarı Uzak Doğu ve Avrupa Biriliği ülkelerine ihraç edilmektedir. İlimiz ekonomisinde büyük yeri bulunan etliekmek ve siyah havucun coğrafi işaret tescilinin gerçekleşmesini büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da, “Türkiye’nin değerlerini, Türkiye ve dünyada muhafaza altına alan bir anlayışın küresel değerlerle birlikte yasalaşması ve küresel normların sahip olması; bu çerçevede herhangi bir yere gittiğiniz zaman bu ürün coğrafi işaretliymiş dediğiniz zaman inanın fark oluşturuyorsunuz. Türkiye’de olsun, turistik beldelerde olsun, başka bir yerde olsun. Burada isim zikretmeyeceğim gastronomi sayesinde turizmini taşıyan ülkeler biliyorsunuz. Gastronomi sayesinde marka algısını güçlendirmiş ülkeler biliyorsunuz. İşte bizimde bu zenginliğimizi en üst düzeyde değerlerimizle küresel dünyaya pazarlayacak hale gelmemiz lazım. O yüzden bu çabalar çok değerli. Lokantacılar odamızın başlattığı, Ereğli Belediyemizin başlattığı teşebbüsün bugün sona gelmesi ve tescillenmesi çok önemli” şeklinde konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Bizim bu etliekmek bugüne kadar niye tescil edilmemiş acaba diye düşündüm. Yani etliekmek biz de farklı bir havası var. Lisanı münasiple bizim tescile filan ihtiyacımız yok diye düşündük herhalde. Bugüne kadar bu adım atılmamıştı.Güzel oldu teşekkür ediyoruz. Demek ki sizleri beklemiş aslına. Bu konuda bu tescilde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ve sayın bakanımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habib Asan, “Konya ilimiz sılahi mülkiyet açısından Türkiye’de pantente marka da tasarımda ve şimdi de coğrafi işarette Türkiye’de en ön sıralarda yer alan bir ilimizdir. Ancak Konya’nın potansiyeli çok daha fazladır. İnşallah yeni coğrafi işaret başvurularıyla başka etkinliklerle Konya’da ve Ankara’da Türk patent kurumunda yeni tescil belgeleri törenlerinde bir araya geleceğiz. Ben tescil işlemleri tamamlanan Konya etliekmeği ve Ereğli siyah havucunun başta Konyamıza, ülkemize, üreticilerimize, esnafımıza hayırlı olmasını ve bol kazançlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

"Bence buraya coğrafi işaret olarak Konyalıları vermek lazım"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, “Tarihi ve kültürel bir kentteyiz. Saymakla bitmeyen özellikleri var ama en önemlisi Hazreti Mevala’nın da huzur kenti olarak tüm insanlık alemine verdiği mesaj var. Bence buraya coğrafi işaret olarak Konyalıları vermek lazım. Sadece ürünlerini yediğimiz güzel zevatlarını yetiştirdiğimiz değerleri değil. İnsanıyla da çok ünlü. Güvenilir, ticaret erbabı, gerçekten mahareti bol gönlü bol yaptığı işle bereketi bol Konyalılar esas coğrafi işaret sizlersiniz” dedi.

Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, “Bugün Konyamıza değer katan iki ürünün patent tescil belgesi için burada olmaktan da çok mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Ülkemizin bir çok coğrafyasında birçok kendine özgü ürünler var bunlardan birisi de Ereğlimizin siyah havucu. Genelde havuç denilince sarı havuç olarak soframıza gelen sebze olmakla birlikte siyah havuç son zamanlarda özellikle içerdiği besin maddeleri açısından ve birçok uzmanının tıbbi ve gıda mühendislerinin belirttiği gibi koyu renkli ve kırmızı renkli tavsiye edilen ürünlerin en başında gelmektedir ve örnek teşkil etmektedir. Siyah havucumuzu Ereğli siyah havucu yapan sadece Ereğli’de yetişmesidir. Başka yerlerde de yetişiyor ama içerdiği renk randumanı açısından Ereğlimizin de belli bölgelerinde yetiştiğini ifade etmek isterim. Bu anlamda hem şehrimizin bir değerini tanıtmak hem böyle bir markayı tescil etmek bizi mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan ise “Bizler, insanımızın damak zevkine, midesine ve direk sağlığına hitap eden, insanlara gece gündüz hizmet ederek ülke ekonomisinde ve istihdam düzeyinde çok önemli bir konumda bulunan ve dünyada saygın bir yeri olan Türk mutfağının temsilcileriyiz. Huzur şehri Konyamız da her alanda esnaf ve sanatkarlarımız sayesinde hızlı bir değişim ve dönüşüm safhasındadır. 2002 yılında marka tescilini yaptırmış olduğumuz etliekmek hakkında gerekli araştırma ve çalışmalar yaparak bilimsel raporunu hazırlayıp 2012 yılında coğrafi işaret başvurusunu yaptık. Heyecanlı bir bekleyiş sürecinden sonra onaylanmış bulunmaktadır” diye konuştu.

Bakan Özlü, etliekmek yapılışını izledi

Bakan Özlü tarafından tescil belgelerinin verildiği program sonrasında, Özlü etliekmek yapılışını seyretti.

Programa, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habib Asan, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan ve çok sayıda davetli katıldı.