Eskişehir’de, Eskişehir Kültür, Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (Eskent) ve Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği’nin birlikte düzenlediği ve “Hocalı Katliamı”nı konu alan fotoğraf sergisi açıldı.
26 Şubat 1992 tarihinde Karabağ Savaşı sırasında Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından katledilmesini anlatan fotoğraf sergisi, Hamamyolu caddesinde sergilenmeye başlandı.
Döneme ait fotoğraflar ve gazetelerin vatandaşlara sunulduğu sergiyle ilgili bilgi veren Eskent Kültürel Çalışmalar Birimi Sorumlusu Fahri Er, katliamda yaşanan acıları unutturmamak için toplandıklarını belirtti. O dönemdeki gelişmeleri hatırlatan Er, Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan gelişmelerin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki savaşı başlatan sebep olduğunu vurguladı. Fahri Er, şunları söyledi;
YAŞANAN SADECE İNSANLARIN KATLEDİLMESİ DEĞİL
“1991 yılının sonlarında başlayan savaş Ermenilerin lehine gelişti. Rus desteğini de alan Ermeniler bölgeyi işgal etti. Hocalı’daki yaşananlar ise henüz savaşın başında olanlardı. Katliamın gerçekleştiği 10 bin nüfuslu Hocalı’da 3 bin civarı Azeri bulunmaktaydı. Ermeni kuvvetleri 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gecede Hocalı’da, 83 çocuk, 106 kadın ve 70’den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 kişiyi katletti. Yaşanan sadece insanların katledilmesi değildi. Cesetler üzerinde yapılan incelemede birçoğunun yakılmış olduğu, gözlerinin oyulduğu tespit edilmiştir. Hamile ve çocukların da bu vahşete maruz kaldığı belirlendi” ifadelerini kullandı.