ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara’nın da IPARD-II Programı kapsamında desteklenecek iller arasında yer aldığını hatırlatarak, “Tarım alanında yatırım yapmak isteyenler ve yatırım alanlarını geliştirmek isteyenler için bu destek önemli bir fırsat” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı IPARD-II Programı kapsamında, tarım sektöründe yatırım yapmak isteyen işletmelere verilecek 1 milyar 45 milyon avro tutarındaki mali desteğe ilişkin bilgilendirme ve tanıtım semineri, Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) gerçekleştirildi. ATO Akademi ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) iş birliğiyle düzenlenen seminerin açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı katkı nedeniyle tarım sektörünün, Türkiye ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin enerji kaynakları açısından fakir ancak tarım kaynakları açısından zengin bir ülke olduğuna dikkati çeken Baran, “Ekilebilir arazi büyüklüğünde dünyanın 12’nci ülkesiyiz. Topraklarımızda yüzlerce çeşit tarımsal ürün yetiştirilebiliyor. Nüfusumuzun üçte birine yakın bölümü tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlıyor. İstihdamın yüzde 20’si tarım sektöründe” dedi. Baran, geleneksel yöntemlerle tarım üretimi yerine yüksek teknolojili tarımsal üretim modelleri üzerinde durmak gerektiğini vurguladı.

Tarımda üretim kadar pazarlamanın da önemli olduğuna işaret eden Baran, ATO olarak coğrafi işaret konusu üzerinde hassasiyetle durduklarını belirtti. Türkiye’de coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500’ün üzerinde ürün bulunduğunu ancak bunların sadece 200’ünün tescilli olduğunu kaydeden Baran, “Dünyada 200 milyar doları aşan bir pazar büyüklüğüne sahip coğrafi işaretli ürünler, Türkiye’de de kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak ve ekonomiye ivme kazandıracak nitelikte” diye konuştu.

Baran, Ankara’nın da IPARD-II Programı kapsamında desteklenecek iller arasında yer aldığını hatırlatarak, “Tarım alanında yatırım yapmak isteyenler ve yatırım alanlarını geliştirmek isteyenler için bu destek önemli bir fırsat” dedi.

1 milyar 45 milyon avroluk destek verilecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü de konuşmasında, IPARD-I Programı kapsamında 42 ilde 10 bin 693 projenin yatırıma dönüştüğünü belirterek, bu projelerin yatırım tutarının 6,7 milyar TL olduğunu, bu miktarın 3,15 milyar lirasının hibe desteği olarak yatırımcıların hesabına aktarıldığını anlattı. IPARD fonlarından faydalanarak kurulan 37 firmanın 48 ülkeye 179 milyon TL tutarında ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Özlü, “Tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), katma değeri yüksek üretim altyapısının güçlenmesine ve bu yatırımlarımızda 57 bin kişiden fazla istihdam sağlanmasına katkıda bulunmuştur” dedi.

2023 yılına kadar sürecek IPARD-II Programı kapsamında 1 milyar 45 milyon Avroluk kaynağın yatırımcıların ve çiftçilerin kullanımına sunulacağını bildiren Özlü, IPARD-I desteklerine ilave olarak makine parkları, yumurta tavukçuluğu, fide-fidan, mantar üretimi, manda sütü, manda eti ve kaz yetiştiriciliğinin destekleneceğini söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ise program kapsamında verilen desteklerin hibe olduğuna vurgu yaparak, gerçekleştirilen yatırımlar sayesinde istihdam ve ihracatın arttığını bildirdi. IPARD desteği ile Sivas’ta kurulan bir işletmenin Fransa’ya peynir ihraç ettiğine dikkati çeken Antalyalı, “Sorun üretimde değil pazarlamada. İşin sırrı, işlenmiş ürün haline getirerek satmak” dedi. IPARD Programı kapsamında Avrupa Birliği standartlarında işletmeler kurulduğunu ve Türkiye’nin bu işten kazançlı çıktığını söyleyen Antalyalı, desteklenecek alanları belirlemek için her yıl sektörel analizler yaptıklarını ve paydaşların görüşlerini aldıklarını da sözlerine ekledi.

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ülkü Karakuş da konuşmasında, seminerin Türk tarımına ve çiftçisine faydalı olması temennisinde bulundu. Karakuş, seminerde, hibe desteği almış işletmelerin sahiplerinin de dinlenmesi ve tecrübelerinden faydalanılması gerektiğini kaydetti.

TKDK Ankara İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Birim Amiri Ahmet Bircan Şahin, Kıdemli Uzman Meryem Şeyma Kaymaz, Uzman Hilal Bulut ve Kıdemli Uzman Eren Özcan hibe programı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

IPARD-II Bilgilendirme ve Tanıtım Semineri’ne TKDK Ankara İl Koordinatörü Ülkü Altundiş Yıldız, ATO Meclis Üyeleri ve tarımsal işletmelerin temsilcileri de katıldı.