Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen “Meram Aşkına Kültür-Sanat-Yaşam” etkinlikleri kapsamında bu hafta sonu Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından Konevi Kültür Merkezi’nde halk dansları gösterisi sunulacak.
Gerek ülkemizde ve gerekse yurt dışında yaptığı gösterilerle büyük beğeni toplayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu, 14 Şubat Cumartesi günü Konya’ya geliyor. Meram Belediyesi tarafından düzenlenen program saat 19.30’da Konevi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Girişin ücretsiz olduğu programa tüm Konyalılar davet edildi.
DÜNYACA ÜNLÜ TOPLULUK KONYA’DA SAHNE ALIYOR
Türk kültür ve sanatını başarı ile temsil eden Devlet Halk Dansları Topluluğu, 25 yıldan beri halk danslarımızı öz değerlerinden yararlanarak çağdaş sanat anlayışına dayanan bir yorumla uygulayarak, ülkenin sahip olduğu kültürel ve folklorik değerlerini gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında başarıyla tanıtmaktadır.
Geleneksel Türk kültür ve sanatının doğru bir şekilde tanıtılmasını gaye edinen topluluk, Türk halk danslarını, müziğini ve giysilerini özüne bağlı kalarak, çağdaş teknik ve imkanlardan da yararlanarak yeni bir sahne düzeni ve anlayışı içinde biçimlendirerek sergilemektedir. Topluluk gösterilerinde yörenin müzik, enstrüman ve ezgilerini koruyarak bir araya getirdiği çeşitli geleneksel halk çalgılarımız ile yöre müziklerini de icra etmektedir.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİNİ SERGİLİYOR
Gösterilerini tüm dünyanın hayranlıkla izlediği Devlet Halk Dansları Topluluğu milli kültürümüzü ve estetik değerlerimizi özenle korurken, ülkemizin kültür zenginliklerini başarıyla sergilemesiyle de haklı bir ün kazanmıştır. Topluluk ülkemizin farklı yörelerine ait olan halk danslarını sergilerken yörelerin zengin kültürel dokusundan da örnekler sunmaktadır.
Topluluk gösterilerinde geleneksel danslarımızın özünü, biçimsel formlarını bozmadan çağdaş bir yorumla düzenlemeler yaparak sunmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde geleneksel Türk halk dansları, sahne sanatları arasındaki seçkin yerini almıştır.