Ezgi ÇAPA/İSTANBUL,() CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Kadıköy sahilinde yapılmak istenen “Ulu Cami” ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevap vermesi istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Haydarpaşa Garı, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Nazım İmar Planı ilgili dava sürecinin devam ettiği ve bir bölümünde yürütmeyi durdurma kararı verildiğinin belirtildiği önergede, “Plan değişikliği çalışmaları yapılması Koruma Planı amacına aykırı bir durum göstermektedir. Ayrıca bu bölgede Kadıköy Meydan projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi çalışmalar yürütülmekte olup bu alan 1/100.000 ölçekli plan doğrultusunda yeşil olarak planlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

1000 METRE MESAFEDE 5 ADET CAMİ VAR
CHP’li Öğüt, cami yapılmak istenen alana 1000 metre mesafede 5 adet cami olduğunu belirterek, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması üzerine şu soruları yöneltti:

“Mekansal Planlama Müdürlüğü'nün hazırladığı teklif planına 1000 metre mesafede toplam 5 adet cami olduğu ve halihazırdaki Nazım İmar Planında söz konusu yerde cami projesi yer almadığı aksine yeşil olarak planlandığı göz önünde bulundurulduğunda Mekansal Planlama Müdürlüğü'nün plan değişikliğine gitmesinin gerekçesi nedir?
Teklif plandaki yaklaşık 34 bin metrekarelik “İbadet Alanı” ve kütüphane, sergi, konferans salonlar vb. birimler şeklinde önerilen yapılaşmalar, Kıyı Kanununun 7. Maddesine aykırılık göstermektedir. Bu şartlar altında ilgili teklif hangi hukuki zemine dayanarak hazırlanmıştır?
Mekansal Planlama Müdürlüğü, hazırladığı plan değişikliği teklifinde söz konusu alanı cami alanı olarak belirlerken, Kadıköy sahilindeki mevcut dolgu alanlarında çökmeler olduğunu, olası depremde kamu kullanıma açık bir tesisin halk güvenliğini tehdit edebileceğini neden göz önünde bulundurmamış, oluşabilecek riskler açısından ilgili birimlerin görüşünü almamıştır?
Teklif planda caminin konumlandırıldığı yer o bölgenin yerleşik nüfusunun olmadığı aksine merkezden geçen hareketli nüfusun çoğunlukta olduğu bir bölgedir. Olmayan bir cemaat için zemin sorunu nedeni ile yüksek yapım maliyetli bir camiye neden ihtiyaç duyulmuştur?”