İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nce, 2015 yılının ilk 3 ayında Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırlanan rapor açıklandı. Buna göre, söz konusu süre içerisinde 3 bin 711 ihlal yaşandı. İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Şube Başkanı Raci Bilici, iç güvenlik paketinin şimdiden ihlallerde artışa neden olduğunu söyledi.
İHD Diyarbakır Şubesi’nce, 2015’in ilk üç ayında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşıldı. Konuya ilişkin şube binasında basın toplantısı yapıldı. Toplantıya, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Şube Başkanı Raci Bilici, Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölge temsilcisi Abdulsselam İnceören, İHD MYM üyesi Şevket Akdemir ve Diyarbakır Şube yöneticileri Gülistan Yalçındağ Gencel, Muhterem Süren ile Emin Ermin katıldı.
Burada açıklamalarda bulunan Bilici, 2 yıldır çatışmalı ortamın sona erdirilmesine yönelik bir sürecin yaşandığını belirterek, siyasal iktidarın adım atma konusunda ayak direten politikaları nedeniyle ilerleme sağlanamadığını ileri sürdü. Sürecin başladığı andan itibaren toplumsal kesimlerde oluşan beklentinin taşıdığı pozitif enerjinin, yerini karamsarlığa ve kaygıya bıraktığını ifade eden Bilici, şunları kaydetti:
"Yılbaşında Şırnak’ın Cizre ilçesinde ve geçtiğimiz günlerde Ağrı’nın Diyadin ilçesi kırsalında meydana gelen olaylar gibi, iki yıllık süreç içerisinde yaşanan olaylar ve yaşam hakkı ihlalleri, sürecin samimiyet ile ilgili yanını test eder niteliktedir. Biz insan hakları savunucuları olarak ülkemizde ve bölgemizde yıllardır yaşanan çatışmalı sürecin maddi ve manevi açıdan yarattığı yıkımın bir kez daha yaşanmaması ve yıkımların onarımının sağlanması için bu sürecin karşımıza çıkmış önemli bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz."
"İHLALLER HIZINI KAYBETMEDEN SÜRDÜ"
Yaşam hakkı ihlallerinin 2015 yılının ilk 3 ayında da hızından hiçbir şey kaybetmeden devam ettiğine dikkat çeken Bilici, "Güvenlik güçlerine ve yereldeki mülki amirlere geniş yetkiler tanıyan ve TBMM’de görüşülen yasa tasarısının büyük bir bölümü, demokratik kamuoyunun muhalefetine rağmen bildiğiniz gibi kısa bir süre önce yasalaştı. Polis devletinin bir tezahürü olan bu yasal değişiklik, daha şimdiden insan hakları ihlallerinde artış meydana getirmiştir. Bizler, bu yasal değişiklikle birlikte hak ihlallerinin artarak devam edeceği kaygısını taşımaktayız" dedi.
"TOPLUMSAL GÖSTERİLERE KARŞI BASKI VAR"
3 ayda 31 toplumsal gösteriye müdahale edildiğini dile getiren Bilici, bölge kentlerinde toplumsal gösterilere karşı büyük bir baskı ve tahammülsüzlükle yaklaşıldığını belirtti. Bilici, “Öyle ki daha gösteriler düzenlenmeden, ‘gösteriye katılacakları ve olay çıkarabilecekleri’ şüphesiyle yurttaşların evlerine baskınlar düzenlenmekte ve gözaltına alınmaktadırlar. Yine 3 ay içerisinde, çoğunluğu gösterilere katıldıkları gerekçesiyle, 180’i çocuk 862 kişi gözaltına alınmış, 12’si çocuk 147 kişi tutuklanmıştır” diye konuştu.
Bölgede kişi güvenliği ve özgürlüğünün büyük oranda tehdit edildiğini aktaran Bilici, "Raporumuzda yer alan bu veriler, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımına başvurduğunu ve yasaların tanıdığı yetkileri aştığını ortaya koymaktadır" dedi.
"KADIN VE ÇOCUKLARA YÖNELİK İHLALLER ARTTI"
Kadına yönelik şiddetin ailede, sokakta, gözaltında ve nerede olursa olsun politik olduğunu anlatan Bilici, özetle şu açıklamalarda bulundu:
"Toplumda cinsiyet eşitsizliğine yönelik algının kırılmaması ve sosyal politika yoksunluğunun bir sonucu olarak ortaya çıkan kadına şiddet 3 ayda yine vahim bir tablo oluşturdu. Sadece 3 ayda 13 kadın intihar etti, 3’ü ile teşebbüste bulundu. 7 kadın aile içi şiddet sonucu yaşamını yitirdi, 3 kadında aralandı. Toplumsal alanda 5 kadın yaşamını yitirirken, iki kadın taciz ve tecavüze maruz kaldı. Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin artarak devam etti."
Bilici’nin ardından Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölge temsilcisi Abdulsselam İnceören, raporda yer alan hak ihlalleri verilerini paylaştı. Buna göre, 2015’in ilk 3 ayında, 180’i çocuk 862 kişi gözaltına alındı, 12’si çocuk, 147 kişi tutuklandı. 70 kişinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığına dikkat çekilen raporda, 288 kişinin soruşturma, dava ve cezalara maruz kaldığına işaret edildi. Özetle raporda, 3 ay içerisinde 3 bin 711 hak ihlalinin yaşandığı vurgulandı.