Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ana muhalefetin 2 maaş ikramiye vaadinin hayal olduğunu belirterek, “2015 yılında sosyal güvenlikte 18 milyar lira açık var. Siz bunu 70 milyara çekerseniz, bütçeden transferi yapar iki ay maaş verirsiniz. 2016 yılında hiç maaş ödemeyemez hale gelirsiniz” dedi. Muhalefet için, “vallahi yalan söylüyorlar, külliyen yalan” diyen Bakan Çelik, “İşsizlikle ilgili muhalefetin 17 vaadi var. Bunların hepsini yaptık. İşsizlikle ilgili bir milyon kişiye istihdam sözü veriyorlar, biz 2014 yılında 1 milyon 400 bin kişiye iş sağlamışız. Azıcık yapılanları açıp okusunlar” diye konuştu.
Habertürk Televizyonu’na Bursa’dan canlı yayın konuğu olan Bakan Faruk Çelik, bakanlığa veda ederken, onur duyacağı çok şey yaptığını kaydederek, “Sosyal Güvenlik Reformu benim döneminde yapıldı. 1 Mayıs benim dönemimde yapıldı. Sendika Yasası benim dönemimde çıktı. İş Sağlığı ve Güvenliği, İşkur’daki reform bu dönemde yapıldı. Çalışma hayatıyla ilgili aklınıza gelen ne varsa, bütün reformları doya doya yaşadım. Geriye doğru çok eser bıraktığımı söyleyebilirim. Bunların tümü gelecekte çalışanlara olumlu yansıyacak. Bugün seçim dolayısıyla çalışma hayatı üzerindeki vaatlere kimse kanmasın. Çünkü karşılığı olmayan vaatlerdir. İflas eden devletler ortada. Kaos içindeki devletler ortada. Türkiye bu zor adanın içerisinde yeşermiş bir ülke. Sağlıklı planlı programlı gidişatı var. Bu istikrarı bozmayalım. Bozarsanız, “emekliye verelim” derken, emekliyi parasız, işçiyi işsiz bırakırsınız. Vaatlerin amacı da iktidara gelmek değil, partinin başında kalabilmek. Partiye genel başkan kalabilmenin vaatleri, Türkiye’ye yönelik vaatler değil” diye konuştu.
EMEKLİYE İKİ MAAŞ İKRAMİYE VERİRSİNİZ AMA 2016’DA MAAŞ ÖDEYEMEZSİNİZ
Türkiye’de 1 milyon 392 bin emeklinin maaşının bin lira altında olduğunu, yeni düzenleme ile 5 milyon 100 bin emekliye zam yaparak maaşları bin 100 liranın üzerine çıkardıklarını hatırlatan Bakan Çelik, “Biz yapabileceğimizi veriyoruz. Böyle hayali vaatlerde bulunmuyoruz.2015 yılında Sosyal Güvenlik’te 18 milyar lira açık var. Siz diyorsunuz bunu 70 milyara çıkaracağım. Bütçeden transferi yapar maaşı iki ay verirsiniz, “2016 batsın” diyorsanız, buna kimsenin hakkı olmadığını ifade ediyorum. Emekliler hak ediyor. Emekli maaşlarını 250 liradan bin liraya getirdik. 1991’de yanlış keşke yapılmasaydı, bugün emekliler 2 bin lira alırlardı. Eğer 38 yaşında emekli yapmamış olsalardı bugün emekliler 2500 lira maaş alırlardı” diye konuştu.
“TÜRKİYE KIDEM TAZMİNATI FONUNA GEÇMEK ZORUNDA”
Türkiye’nin kıdem tazminatı fonuna geçmek zorunda olduğuna işaret eden Bakan Çelik, “İşçinin emeğinin karşılığı işverende emaneten duracak. işçinin kendi bireysel hesabına bak. İşçinin her ay hesabına tazminatı düzenli yatıracak. 15 yıl sonra çekeceksiniz. İşçinin hak kaybı yok. Burada yanlış bir bilgilendirmeden dolayı konu gelmedi. Biz işçi ve işverenin anlaşarak getirmesini istiyoruz. Bunun da hallolacağını seçimden sonra yasanın çıkacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Sendika Yasası’nın da çıkarıldığını hatırlatan Bakan Çelik, “Yasa ihtilal dönemi yasasıydı. 1980’de çıkmıştı. Bunu kaldırdık. Yepyeni bir yasa çıkardık. 880 bin olan sendikalı üye sayısı 1 milyon 400 bine ulaştı. Çok hızlı artışa devam ediyor. Biz ölülerin, dirilerin hep beraber sendika üyesi olduğu karmaşık düzenden sistemi ayırdık. Yakın zamanda 2 milyon sendikalı olacağını göreceksiniz” şeklinde konuştu.
“REKOR İŞE YERLEŞTİRME OLDU”
İş-Kur’un başarılarından dolayı Dünya Kamuoyu İstihdamlar Birliği Başkanlığı’na seçildiğini anlatan Bakan Çelik, “Başarılardan dolayı. 1 milyon 400 bin kişi 2014’te işe yerleştirildi. Son 5 yılda 5 milyon kişi işe yerleştirildi. Ana muhalefetin beyannamesinde iş-kur ile ilgili 17 vaat var. Bunun hepsini uygulamaya koymuşuz. İşsizlikle ilgili bizim uyguladığımız 17 vaadi yürürlükteyken ana muhalefet yazmış. İşte işsizliğe verdiği değeri tahmin edin. Bize bilgi sormuyor. Siz ana muhalefetsiniz bu iktidar ne yapıyor diye bakacaksınız. “Yılda 1 milyon kişiyi istihdam edecek sistem kuracağız” diyorlar. Halbuki biz 1 milyon 400 bin istihdam ettik” diye konuştu.
VALLAHİ YALAN SÖYLÜYORLAR, KÜLLİYEN YALAN
Bakan Çelik, muhalefet ile iktidar neden işsiz sayısında anlaşamıyor sorusuna ise şu cevabı verdi: “2 milyon 850 bin işsiz var 2014 yılı itibariyle. Kim bunlar. ‘Ben iş arıyorum’ diyenler. Muhalefet diyor ki, ‘ben iş aramıyorum’ diyeni yd işsiz kabul ediyorum. Adam iş aramıyor. Bu durum Türkiye’nin keşfettiği bir şey değil ki, iş arayanlar kimlerse biz onları işsiz kabul ederiz. Dünya böyle kabul eder. Aksi halde İtalya’da yüzde 12,8 olan işsiz rakamı yüzde 22,6’ya çıkar.Adam iş aramıyor. İş aramasına engel değil. İşsizlik oranından bahsediliyorsa, iş arayıp da bulamayanlar dikkate alınmalı. Bu durum Türkiye’nin icat ettiği bir şey değil. Avrupa da Amerika da böyle yapıyor. Siz kalkıp olmayan bir işsizliği buraya kadar diyorsunuz. Bu yanlış ve haksızlık. Bir başkası da olsa bunu verecek, bizim icat ettiğimiz rakam değil. Ana muhalefetin meydanlardaki şu ifadesine bakın. 8 milyon emekli bin liranın altında alıyor diyor, Vallahi yalan. Bu rakam 1 milyon 392 bin kişidir. Bunların çoğu da tarım Bağkur’ludur.Yani 2002 yılında 66 lira emekli maaşı alanlar. Biz maaşı bin 100 lira altında olan 5 milyon 100 bin kişiye zam yaptık. Bu yüz lirayı maaşları bin 100 liranın üzerine taşımak için yaptık. Yani ana muhalefetin rakamları külliyen yalan. Bir ana muhalefetin genel başkanı 1 milyon 392 bin olan rakamı 8 milyon diyebilir mi? Geliri 200 liranın altında da 17 milyon insan var diyor, Bu da külliyen yalan. Yani geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında olan 7,5 milyon kişi var. Yeşil kartlılar. Bunların geliri de 450 liranın altında ediyor. Bunlara da sosyal yardımlar yapıyoruz. Hangi açıdan bakarsanız bakın ana muhalefetin rakamları gerçeği yansıtmıyor”