Medicana Ankara Hastanesi ‘Kadın Sağlığı ile İlgili Bilmeniz Gereken Her şey’ konulu konferansa ev sahipliği yaptı.
Medicana Ankara Hastanesi’nde ‘Kadın Sağlığı ile İlgili Bilmeniz Gereken Her şey’ konulu konferans düzenlendi. Konferansta menopoz, rahim ağzı kanseri, gebeliğe hazırlık, kısırlık tedavisinde en son gelişmelere dair sunumlar yapıldı.
Menopoz hakkında bilinmesi gerekenler ile ilgili bir sunum yapan Opr. Seda Tamsoy Atılman, “Kadınların bilmesi gereken her şeyi burada konuşacağız. Menopoz nedir? Kadınları menopoz geçişlerinde neler bekliyor? Menopoza girdiğinde neler yapıyoruz, ne gibi taramalar yapıyoruz. Bir kadın menopoza girdiği nasıl anlayacağız? Öncelikle her ay gördüğü adet dönemlerinin sonlanmasını biz menopoz diyoruz. Bir kadının menopoz dönemine girdiği zaman mutlaka bir kadın doğum muayenesine gelmesini ve bizim kontrolümüze girmesini, tanı almasını istiyoruz. Sonrasında da düzenli kontrollere girecek. Jinekolojik muayene, meme taraması özellikle bu dönemde çok önemli, kemik taraması ve aynı zamanda kalp ve kemik hastalıkları açısından taramalar yapılıp gereken tedavilerin verilmesi gerekir” diye konuştu.
“SERVİKAL KANSER ÖNEMLİ BİR PROBLEM, HER YIL 500 BİN KADINA SERVİKAL KANSER TANISI KONUYOR”
Rahim ağzı kanseri ile ilgili bilinmesi gereken ve yeni uygulamaları anlatan Doç Dr. Türkan Örnek Gülpınar, “Servikal kanser ve erken tanı ve tarama yöntemleri oldu. Servikal kanser önemli bir problem, her yıl 500 bin kadına servikal kanser tanısı konuyor. Tarama programlarıyla aslında kanser esnası çok azaltılmış durumda. Ama tarama programlarına girmenin önemine değinmek gerekir. Tarama testleri çok önemli, hastaların 3 yıl da smear testinin yapılması ve erken tanı 10 yıl sonra konulacak kanser tanısını engelleyebiliyor. Engellenebilir kanser açısından çok önemli” dedi.
“GEBELERİN HANGİ HAFTADA OLURSA OLSUN TANSİYON YÜKSEKLİĞİ GİBİ DURUMLARDA MUTLAKA BİR HEKİME BAŞVURMALARI GEREKİR”
Gebeliğe hazırlık ve gebelik öncesi bilmeyenleri anlatan Prof. Dr. Yusuf Üstün, tüp bebek yöntemi hakkında bilgi vererek, “Gebelikleri sırasında karşılaştıkları problemleri özellikle tehlike belirtilerinden bahsetmek istiyorum. Ne zaman doktora başvurmaları gerekir? Bunların üzerinde durmak gerekir. Gebelerin hangi haftada olursa olsun kanamalarının olması, şiddetli geçmeyen ağrıların olması, şiddetli baş ağrılarının olması, tansiyon yüksekliği gibi durumlarda mutlaka gebelerin bir hekime başvurmaları gerekir” şeklinde konuştu.
“DOĞRU EMBRİYO SAYESİNDE TEK YUMURTA İLE YÜZDE 65’LERE KADAR ÇIKAN BİR GEBELİK ORANI VAR”
Kısırlık yönteminde en son gelişmeleri aktaran Opr. Dr. Osman Denizhan Özgün, “Kısırlık hakkında en yeni gelişme 4-5 seneye kadar en önemli tüp bebek mikroenjeksiyon olarak biliyorduk. Ama bunun üzerine biz şimdi artık doğru embriyoyu biliyoruz. Gebe kalacak doğru embriyoyu biliyoruz. Son yıllardaki en önemli gelişmelerden bir tanesi oldu. Nedir doğru embriyo? Yumurtanın kromozom yapısını ölçerek döllenen yumurtada inceleme yapılarak o yumurtanın gebe kalıp kalmayacağını bize belirten yeni bir yöntem. Bunun sayesinde tek yumurta ile yüzde 65’lere kadar çıkan bir gebelik oranı var” ifadelerini kullandı.