Denizlerde av yasağının sona ermesinin ardından iki ay geçmesine rağmen palamut ve hamsi avında istenilen düzeye ulaşılamaması, bu sezon Doğu Karadenizli balıkçılara hayal kırıklığı yaşattı. Türkiye'de 1 Eylül'de başlayan sezonda palamuttan umduğunu bulamayan Doğu Karadenizli balıkçılar, geçen sezonu arar oldu. İki ayın ardından son günlerde bol avlanan hamsi ise daha yeni yeni yüzleri güldürmeye başladı.

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ay önce başlayan avcılık sezonunda hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi.

Özellikle son yılların en verimsiz sezonunu yaşadıklarını belirten Arslan, "Biz de bu kadar beklemiyorduk, çok bol olmasa bile bu yıl için balığın biraz olabileceğini ifade etmiştik ama dediğimiz gibi hayal kırıklığı içerisindeyiz. Hakikaten çok verimsiz bir dönem geçiriyoruz" dedi.

Arslan, geçen yıla oranla özellikle palamut avcılığında çok büyük bir düşüş yaşandığını ifade ederek, "Palamuttan umutluyduk, olacağına dair işaretler vardı ama sezona başladıktan sonra palamut bizi büyük bir yanılgı içerisine düşürdü, beklentilerimizi karşılayamadık. Palamut balığı belki bizi yanıltabilir, eğer hava şartları uygun geçerse kasım ve aralık aylarında avcılık yapabiliriz. Bazı bölgelerimizde büyük teknelerimiz fazla miktarda palamut avladığı duyumlarını alıyoruz, bu da bizi umutlandırıyor. Balığın denizlerimizde olduğu ve her an bir bölgede kendini gösterip avcılık yapabileceğimiz umudunu taşıyoruz" diye konuştu.

Palamut avcılığında yüzde 70 düşüş yaşandı

Geçen sezonu arar olduklarını anlatan Arslan, "Geçen sezonla kıyaslandığında palamut avcılığında yüzde 60-70 düşüş var. Hamsi ise geçen sezona oranla biraz az. Bu yıl Doğu Karadeniz'e palamut ulaşmadı, biz de buna anlam veremiyoruz" ifadesini kullandı.

Arslan, hamsinin ise ucuz satıldığını belirterek, "Bu kısa süreli bir ucuzlama olacaktır. Hamsinin şu anda bol gibi görünmesi bol olması anlamına gelmez, büyük tekneler hamsi avcılığı için Karadeniz'e açıldılar. Tekne sayısı fazlalaştığı içi piyasaya balık biraz daha fazla girmiş oluyor" değerlendirmesini yaptı. Av baskısı ve bu kadar yoğun avcılığın devam ettiği takdirde hamsinin kasım ayından sonra azalabileceğine dikkati çeken Arslan, aralık ayında ise fiyatının artabileceğine işaret etti.