Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Trabzon Çimento Fabrikası alakalı son günlerde kamuoyu gündemine taşınan konularla ilgili açıklamalarda bulundu

Yücelik, şirket olarak; insana saygı ve yasal sorumluluklarının bilinciyle, çevresel duyarlılığı en üst seviyede tutarak yatırımlarda bulunduklarını hatırlattı. “Trabzon’da bu güne kadar eski fabrikanın işletilmesinde, Akoluk’taki yeni tesisin projelendirmesi ve inşaasında, aynı süreçte devam eden eski fabrikanın söküm işlemlerinde hep yasal, çevreci ve insanı yaklaşımları uyguladık” diyen Y ücelik “Elbette yapılan eleştiri ve yorumları saygılıyla değerlendiriyoruz. Ancak bazı hususlarda da vicdani davranılması şirket olarak beklentimizdir. Bizler Trabzon’a zarar verecek en küçük bir hareketin içinde olmadık, olmayız. Bu bizim mizacımıza, vizyonumuza, misyonumuza ve varoluşumuza da yakışmaz zaten. Trabzon ve Trabzon insanına duyduğumuz yakınlığın ‘ticari kaygıların’ çok ötesinde olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim. Bugün ülkemizde binlerce insana iş imkânı sağlayan şirketimiz, Trabzon’da da aynı duygularla üretim yapmanın mücadelesini vermektedir. Çimento üretimi ile birlikte, Trabzon ve Beşikdüzü Hazır Beton Tesislerimizi de katarsak şu anda direk olarak 200’ye yakın kişi istihdam etmekteyiz. Dolaylı olarak bu rakam bini aşmaktadır. Rize ve Giresun’da bulunan hazır beton tesislerimizde tamamen Trabzon Çimento’ya endeksli faaliyet göstermektedir. Bunların hepsi bir araya geldiğinde tesislerimizin Trabzon ekonomisine ve istihdamına artısı daha net ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Akoluk’da inşaa ettikleri 120 milyon TL değerinde Öğütme ve Paketleme Tesisi’nin test üretimine başladığını ifade eden Yücelik “Aynı şekilde eski tesisin söküm işlemleri hızla devam etmektedir. Mevcut beton santrallerimize ilave edilecek yaklaşık 3-4 milyon TL’lik bir yatırım ile yapılabileceğimiz işler yerine, yaklaşık 120 milyon TL’lik bir yatırımı tercih etmemiz; insanımıza, ülkemize ve Trabzon’a bakış açımızı net ortaya koymaktadır. Kamuoyu ve bölge insanının beklentileri bizim için değerlidir. Şirket olarak sosyal ve çevresel değerlerin ekonomik kaygıların her zaman önünde geldiğini savunmaktayız. Şehrin ekonomisine, sosyal hayatına ve istihdamına katkı yapan bir tesise sahip çıkmak, onun devamlılığını sağlamak Trabzon insanı açısından da önemlidir sanırız. Akoluk’tak modern teknolojiyle donatılan tesisimiz, çevreci yaklaşımları ve çevre dostu uygulamalarıyla sektörde ilklere imza atan bir tesistir" şeklinde konuştu.

Akoluk’ta bulunan tesisin sahip olduğu ünitelerin bütünüyle çevreye duyarlı ekipmanlardan oluştuğunu daha öncede kamuoyu ile paylaştıklarını anlatan Yücelik, şunları söyledi:

"Buradaki tüm sistemler tam otomatik çalışacak şekilde projelendirilmiştir. Çalışanlarımızın hiç bir şekilde tozdan etkilenmemesi için ülkemizde ilk kez nakil bant sistemlerinin üstü komple kapalı şekilde dizayn edilmiştir. Bir öğütme ve paketleme tesisinde bulunan filtrelerin iki katından da fazla toplam 30 adet filtre sistemi kurarak çevreye, insanımıza ve şehrimize ne kadar önem verdiğimizi gösterdik. Tesiste ısınmada kömür ve fueloil yerine LNG kullanacağız. Kapalı stokhol önlerinde tamamen kapalı kamyon boşaltma sistemleri, torbalı ve açık çimento dolum sistemleri üzerlerinde filtre sistemleri, paketleme sisteminde tam otomatik araç plaka tanıma ve dolum sistemleri sözkonusu tesisimizi sektörde ilkler noktasında önplana çıkarmaktadır."