Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Cincin Mahallesi’nde düzenlenen ‘Kırsal Kalkınmada Kadının Rolü’ toplantısında söz alan kadınlar yaşadıkları sorunları anlattı.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organizasyonu ile ‘Kırsal Kalkınmada Kadının Rolü’ programı çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda söz alan kadın çiftçiler sıkıntılarını ve isteklerini dile getirdi.
Aydın Koçarlı ilçesi Cincin köyünde gerçekleştirilen toplantıda; başta Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Koordinatörü Erhan Çiftçi ve kurum müdürleri, kadın çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini bizzat dinleyerek destek sözü verdi.
Kadın çiftçilerin tarladan sofraya emeğinin çok büyük olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, kadınların birlikte hareket ettiklerinde ürünlerini daha kolay pazarlayabileceklerini, bakanlığın yüzde 50 hibe destekleri olduğunu ve bunlardan en iyi şekilde faydalanabileceklerini söyledi.
Kadın çiftçileriin birlikte hareket edebilmesinin en güzel yolunun kooperatif kurmak olduğunu belirten Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan da bu konuda her türlü desteği sağlayacaklarını dile getirdi. Aydın’ın tarım potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu yıllar itibariyle yaşanan gelişmeleri de anlatan Bircan, TARGEL personeliyle istenildiğinde gerek TKDK’dan gerekse Kırsal Kalkınma ve Yatırım Programlarından projelerini sunarak nasıl faydalanabileceğini aktardı.
TKDK Koordinatörü Erhan Çiftçi ise, TKDK’nın Türkiye’de 42 ilde olduğunu Aydın ilinin bu konuda şanslı olduğunu öne sürdü. Kurumlarının çiftlik ürünlerinde gerekse yerel ürünlerde gerekse kırsal turizmde hazırlayacakları projelerde yüzde 50-65’e varan hibeler verdiğinden bahseden Çitçi, katma değer sağlayan her işletmelerin KDV, ÖTV, gerektiğinde gümrük vergisinden muaf olduğunu böylece toplam desteğin yüze 80’lere vardığını belirtti. Erhan Çiftçi, çiftlik ürünlerinde, kırsal turizmde ve yerel ürünlerde hangi konulara destek verdiklerini de ayrıntılarıyla anlattı.
Cincin Mahalle Muhtarı Ahmet Kadirli ise köylerine kurum yetkilerin geldiklerinden, sorunlarını dile getirme fırsatı bulduklarından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Birçok kurum yetkilisine köyleri ile ilgili her türlü sorunlarını aktarma fırsatı bulan, tarımsal üretim, sağlık, yol, çocuk parkı, içme suyu, eğitim hizmetleri yönünden yaşadıkları sıkıntılarına çözüm talebinde bulunan kadın çiftçiler ayrıca köylerinde hayvan hırsızlıklarının yaşandığını, bunu önlemek için kamera sistemi kurulmasını istedi. İstekleri dinleyen ve ilgili kurum yetkililerine gerekli talimatları veren Vali yardımcısı Abdullah Aslan kapısının kadın çiftçilere her zaman açık olduğunu ve onların sorunlarının takipçisi olacağını belirtti.