Değerli metaller, Çin'in bazı analistlerin beklediğinden daha az altın rezervi tutması ve ABD'de faiz artırımına gidileceği beklentisi ile beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin öncülüğünde sert düşüşler gerçekleştirdi. 

Altının onsu yüzde 4.2 düşüşle ons başına 1.086 dolara kadar geriledi. Saat 09:48 itibariyle ise altının onsu yüzde 1.73 düşüşle 1.114 dolardan işlem görüyor.

Platin 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inerken, gümüş ve palladyum yüzde 2'nin üzerinde kayıplar yaşadı.

Altın, Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu yıl faiz artırımına gitmeye hazırlanması ve buna bağlı olarak doların güç kazanması ile birlikte eski popülaritesini yitirmekte. Çin Cuma günü 2009'dan bu yana ilk kez altın rezervi verilerini güncellerken, rezervlerdeki yüzde 57 artışla 1,658 tona çıkış tahmin edilenden daha düşüktü. Altındaki sert düşüş, metalin kaybını üçüncü yıla yayacağı beklentilerini artırdı.

Spot altın yüzde 4.2 düşüşle ons başına 1,086.18 dolara kadar inerek Mart 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, Singapur saati ile 12:36'da 1,108.42 dolara geldi. Maden şirketlerinin hisse senetleri, Sydney ve Hong Kong piyasalarında, altının yerel saat ile 09:30'da beklenmedik bir şekilde hızla düşerek 40 doların üzerinde bir kayıp ile karşılaşmasının ardından değer kaybetti.

Şanghay'da Gemsha Metals Co. traderı Wallace Ng, "Altın genel olarak, Fed'in faiz artırımına gitmesi durumunda doların daha da güçlenebileceğine ilişkin süregelen beklentinin baskısı altında," dedi ve "Ancak Asya seansındaki bu ani düşüş, temel göstergelerden değil, zarar kes (stop loss) satışlarından tetiklenmiş görünüyor" yorumunda bulundu.

Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd.'nin hisseleri, Sydney'deki işlemlerde yüzde 8.8 düşerek 12.04 Avustralya doları seviyesine inerken, Evolution Mining Ltd. ve Saracen Mineral Holdings Ltd.'nin her ikisi de yüzde 14 kaybetti. Hong Kong'da, Zijin Mining Group Co. yüzde 7.6 düştü.

"Ayı safhaları"
Sydney'de Baker Steel Capital Managers LLP'nin idari ortağı ve altının 1,050 dolara kadar düşeceği tahmininde bulunan David Baker, "Piyasa, herhangi bir haberin aşağı yönlü haber olduğu ayı safhalarından birinin içinde," dedi ve "İnsanlar Çin'in altın stoklarının daha fazla olduğunu düşünüyordu" şeklinde görüş bildirdi.

Bazı yatırımcılar, ham maddelerdeki daha geniş çaplı gerileme ile birlikte değerli metallerden uzaklaşıyor. Bloomberg Emtia Endeksi Pazartesi günü düşüşünü beşinci güne taşıyarak 96.6279 seviyesine kadar indi ve Mart ayından bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi. 

Çin, merkez bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2009'dan bu yana yaklaşık 604 ton altın satın aldı ve böylelikle bu konuda yalnızca Rusya'nın gerisinde kaldı. Toplam varlıklar Çin'i dünyanın en büyük altın üreticisi ve beşinci en büyük altın sahibi ülke konumuna getirdi. 

ABD'de faizin artırılacağına ilişkin beklentiler doları güçlendirirken, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azalttı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 kadar yükselerek 13 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 

"Halen aşağı"
Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti ve Bloomberg'in sıralamasına göre Mart itibariyle son sekiz çeyreğin en iyi altın tahmincisi Barnabas Gan, "Altında beklentim halen aşağı," dedi ve "Yıl sonu için, halen altının 1,050 dolarda olmasını bekliyorum. Aşağı görünüm, Fed'in faiz artırımı olasılığının güçlenmesinden destek alıyor" şeklinde görüş bildirdi. 

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, ABD hisse senetlerinin deper kazanması ve doların güçlenmesi ile birlikte daraldı. Küresel varlıklar Perşembe günü itibariyle 1,585.96 ton seviyesindeydi. Varlıklar Aralık 2012'de 2,632.5 ton ile rekor seviyeye çıkmıştı. 

Altın vadeli kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 4.6 düşüşle ons başına 1,080 dolara kadar indikten sonra 1,106.60 dolara geldi. Para yöneticileri, ABD resmi verilerinin açıklanmaya başladığı 2006'dan bu yana en düşük yükseliş beklentisine sahip. 

Spot platin yüzde 4.7 düşüşle ons başına 947.38 dolara kadar düşerek Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından 971.08 dolara geldi. Metal bu yıl yüzde 20 geriledi. 

Spot gümüş yüzde 2.3 düşüşle ons başına 14.5449 dolara kadar inerek Aralık 2014'ten bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından 14.6633 dolara geldi. Palladyum yüzde 3 düşüşle ons başına 596.75 dolar ile Ekim 2012'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.