Kayseri Ticaret Odası AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen, "İş Sağlığı ve Güvenliğinde AB’nin Etkisi” konulu seminer Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Seminere, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celal Hasnalçacı, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Ali Kaya, Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitim Kurumu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kamuran Arı konuşmacı olarak katıldı.
Seminerin açılışında konuşan Celal Hasnalçacı, İş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye’nin 100 yılı aşkın bir mevzuat ve uygulamaya sahip olduğunu belirterek, “Bu yüzyılı aşkın birikimin bize gösterdiği iş sağlığı ve güvenliği nedir diye soracak olursak, İş Sağlığı ve Güvenliği; kişilerin, kendi sağlıklarını koruma ve geliştirme, güvenliklerine önem verme, toplumsal düzeyde sağlık ve güvenliğin sürekliliğinin sağlanması olarak cevaplanabilir. Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yaşanan mevcut sorunlara bakacak olursak;genel sosyo-ekonomik düzey, işsizlik, kayıt dışı ekonomi, araştırma ve çalışma yetersizliği başta gelmektedir.Bunların yanı sıra; etkin denetim ve rehberliğin yetersizliği, Meslek Hastalığı tanısında yaşanan güçlükler, Koordinasyon ve sosyal diyalog eksikliği, Güvenlik kültürünün yetersizliği gibi sorunları da sıralayabiliriz” dedi.
İş sağlığı ve güvenliği kültürünün hayatın her alanında yaygınlaştırılabilirse, meslek hastalıklarınınyüzde 100, iş kazalarının ise yüzde 98 oranında önlenebileceğinin öngörüldüğünü ifade eden Hasnalçacı, “2013 yılı SGK istatistiklerine göre; İşyeri sayısı 1 milyon 611 bin 292 İşçi sayısı 12 milyon 484 bin 113, işyerlerinin yüzde 99.8’i KOBİ (1-250 işçi)’dir. İşçilerin yüzde 83,5’i KOBİ’lerde çalışmaktadır. İş kazalarının yüzde 62,9’u KOBİ’lerde olmaktadır. İş kazası sayısı 191 bin 389, meslek hastalığı sayısı 371, ölümlü iş kazası sayısı ise 1360’tır.Bu istatistiklerde de gördüğümüz gibi, ülkemizde iş kazası sayısı oldukça fazladır. İşveren ve işçi olarak hepimizin görevi de bu iş kazalarının azalması ve hatta sıfıra indirilmesi için çaba göstermektir” diye konuştu.