Kocaeli’de avcılar tarafından silahla vurularak kanadı kırılan iki doğan, Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri yapıldıktan sonra doğaya bırakıldı.
Avcılar tarafından saçma ile vurularak kanatlarından yaralanan iki doğan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri yapıldıktan sonra doğaya geri bırakıldı. Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri tarafından bulunarak Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen doğanların tedavileri, Veteriner İbrahim Özcan kontrolünde yapıldı. Yaklaşık bir hafta süren tedavi sürecinin ardından son kontrolleri yapılan doğanlar, tamamen iyileştiklerinin anlaşılmasının ardından doğaya bırakıldı.
Tedavi sürecini anlatan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Veterineri İbrahim Özcan, “Bu doğanımız geçtiğimiz Çarşamba günü Orman İşletmeleri Personeli tarafından yaralı bir şekilde bize getirildi. Yaptığımız muayenelerde kanadına saçma isabet ettiğini, ancak çıkıp gittiğini, içerisinde herhangi bir kalıntı madde olmadığını tespit ettik. İlk olarak yarasını güzelce tedavi ettik. Sonra temizledik, destekleyici olarak da antibiyotik kullandık mikrop kapmaması için. Geçtiğimiz Çarşamba gününden beri barınağımızda misafir etmekteyiz. İnşallah bugün kısmet olursa özgürlüğüne salmayı düşünüyoruz. Bizim asıl işimiz tabi sokak köpekleri ile ilgili. Ama bunun dışında Orman Bakanlığı’nın bize gönderdiği karaca, ceylan, geçenlerde gelen sakar meşe gibi değişik kuş türleri gibi hayvanların tedavisini yapıyoruz. Yabani olan bütün hayvanlarımız barınağımıza geldiğinde biz hekim olarak gerekli müdahaleyi yapmaya gayret ediyoruz. Çoğunda da iyi başarılar elde ediyoruz. Bunun dışında yine kedi ve köpek bizim burada müdahale ettiğimiz hayvanlar. Ama yabani hayvan olarak çoğunlukla martılar gelmekte. Karga, atmaca, doğan gibi hayvanlar da çoğunlukla barınağımızda misafirimiz olan, baktığımız, tedavi ettiğimiz kanatlılarımız. Sezonuna göre değişiyor tabi. Şu an 4 tane doğanımız var elimizde. Değişmekle birlikte aylık ortalama en az 25 tane geliyor” dedi.
Kocaeli’nin Kandıra ilçesi sınırlarında bulunan ve tam donanımlı olarak hizmet veren bakım merkezi, Kandıra’da Cezaevi’ne yakın bir bölgede 170 dönüm alan üzerine kuruldu. Yaralı ve bakıma muhtaç hayvanlar bu merkezde iyileştiriliyor. Kompleks halindeki yapının içerisinde 3 adet ameliyat sonrası binası, 1 adet ameliyathane, 1 adet karantina, 1 adet uyuz ünitesi, 1 adet işçi binası, 1 adet de kafeterya binası yer alıyor.